2018.05.24. 11:00:40 8877 281

Kilégzési teszt diagnosztizálja a nyelőcső- és gyomorrákot
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagy pontossággal képes sikeresen kimutatni a nyelőcső- és a gyomorrákot a Londoni Imperial College kutatói által kifejlesztett kilégzési teszt.

Rákos sejt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rákos sejt

A kilégzési teszt képes volt 85 százalékos pontossággal felismerni a rákot és megkülönböztetni a jóindulatú betegségektől a 335 ember bevonásával végzett klinikai vizsgálatokban - írták szakemberek az amerikai orvostársaság JAMA Oncology című tudományos folyóiratában pénteken megjelent tanulmányukban.

A szakemberek remélik, az új teszt segíteni fogja az orvosok döntését abban, hogy a betegnek szüksége van-e további vizsgálatokra.

"Igazolni tudtuk a nyelőcső- és gyomorrák kimutatására kifejlesztett kilégzési tesztünket betegek egy nagyobb csoportján. A gyomor- és a nyelőcsőrákot legtöbbször késői szakaszban diagnosztizálják, amikor a kezelés már nem mindig lehetséges. Szükség van a rák korai észlelésére akkor, amikor a tüntetek még nem jellegzetesek, és a jóindulatú betegségek tüneteihez hasonlóak" - idézte George Hanna professzort, a tanulmány vezető szerzőjét az intézmény honlapja.

A rák korai észlelése több kezelési lehetőséget biztosít a betegek számára és több életet ment meg - tette hozzá.

A nyelőcső- és gyomorrák a daganatos betegségek okozta elhalálozás 15 százalékáért felelős globálisan. Általában már előrehaladott állapotban diagnosztizálják, mivel a tünetek akkor észlelhetők, amikor a betegség kifejlődik. A gasztroenterológusok endoszkópiavizsgálat segítségével diagnosztizálják, amely költséges beavatkozás.

A kilégzési teszt a kilélegzett levegő vegyi összetételét vizsgálja, ami a nyelőcső- és gyomorrákbetegek esetében egyedülálló. A daganatok a szenet tartalmazó és az összes élő anyagban megtalálható illékony szerves vegyületek (VOC) jellegzetes szagát termelik, ez segíti az orvosokat a betegség korai jeleinek érzékelésben. A kutatók képesek voltak azonosítani és számszerűsíteni a VOC összetételét a kilégzési mintákban tömegspektrométer alkalmazásával.

A kilégzési teszten átesett 335 páciens közül 163-nál diagnosztizáltak nyelőcső- vagy gyomorrákot, és 172 beteg esetében állapították meg, hogy jóindulatú betegségben szenvednek vagy nem beteg a gyomruk.

A kutatócsoport a további vizsgálatokban javítani fog a teszten, és egy nagyobb klinikai próbát fog elvégezni, valamint azt is vizsgálni fogja, hogy más daganatok, mint a hasnyálmirigy kimutatására alkalmas-e az új diagnosztikai eszköz.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...