2020.03.16. 15:59:27 9705 276

Kézmosás – okosan! Minden, amit tudnod kell.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Stílszerű lenne azt mondani, hogy a vírusos időszaknak köszönhetően a csapból is a kézmosás folyik. Mégis van egy csomó minden, amit nem tudunk a kézmosásról. Vagy annak jelentőségéről. Sőt, a legtöbben nem is tudják pontosan, mi egy alapos kézmosás technikája. Tegyük tisztába – a kezeinket!

Kézmosás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kézmosás

A cseppfertőzéssel hordozott betegségek miatt rendkívül fontos a rendszeres és alapos kézmosás, de más szennyeződéseket és kórokozókat is hordozhatunk, illetve elkaphatunk, ha nem megfelelően vagy nem elégszer mosunk kezet. Azt gondolnánk, a modern embernek ezek a dolgok már természetesek… úgyhogy nézzük a kiábrándító számokat.

Felmérések szerint borzasztóak az arányok: hét emberből átlagosan hat mos kezet wc lehúzást követően. Tehát egy nem. Ami egyben azt is jelenti, hogyha például egy üzleti találkozón hét emberrel kezet fogsz, reális esély van rá, hogy legalább egy közülük kézmosás nélkül hagyta ott utoljára (is) az illemhelyet. Ha elborzadtál, most kapaszkodj!

Fertőtlenítőt gyártó cég vizsgálata alapján 6-ból egy mobiltelefon ürülékkel szennyezett. Miután az illemhelyiségre már viszonylag kevesen fáradnak anélkül, hogy a mobiljukat nyomkodnák közben, ez nem is olyan nagy csoda. Szóval, még ha kezet is mosott az illető, akkor sem lehetsz nyugodt.

Ráadás: a kézmosástól se nyugodj meg teljesen, ugyanis az emberek (már akik kezet mosnak) átlagosan hat másodpercet szánnak erre a műveletre, 33% pedig ezt is szappan használata nélkül teszi.

Aztán ott van az a réteg, aki nem csak mosdó használatát követően hagyja el a kézmosást. Az emberek kb. 61 százaléka étkezés előtt sem nyúl a csap felé, míg a férfiak 15, a nők 7 százaléka egyáltalán nem mos kezet. Tényleg, egyáltalán nem. Pedig indokolt lenne, már csak azért is, mert a bankjegyek és bankkártyák 10-14%-án is megtalálhatók az emberi ürülék nyomai. Meg még azon felül is mennyi minden.

Szóval, kézmosásra fel!

Összegezve, vannak helyzetek, amikor egyszerűen elengedhetetlen, hogy kezet moss. Ilyen, ha hazaérkezel. Ha a cipődtől megszabadultál, legyen ez az első, így nem hordod szét a világ szennyeződéseit a lakásban. Étkezés előtt (és után), mosdóhasználat előtt (hiszen a műveletnél szükség lesz a kezedre) és után, személyi kontaktot, tárgyalást, bemutatkozás követően, mielőtt bármi máshoz fognál. A tömegközlekedést vagy bevásárlást követő kézmosás reméljük, hogy természetes, de alapként foghatod fel azt is, hogy moss kezet, ha megérkezel valahová!

Rettentő fontos, hogy alapos legyél. Meleg, vagy legalább langyos vízzel, antibakteriális termék használatával, legalább 20 másodperces szappanos dörzsöléssel tisztítsd meg a kezeid. Ekkor lehetsz biztos abban, hogy a baktériumok és egyéb kórokozók nagy része már nem folytatja veled az útját. Legtöbbször kihagyott részek, a hüvelykujj külső része, az ujjvégek, a köröm környéke és mutatóujj töve. Ezeket is részesítsd figyelemben – és persze szappanban.

Az otthoni kéztörlőt használd rendszeresen, idegen helyen pedig csak eldobható papírtörlőbe törölj kezet, vagy hagyd megszáradni. A kézmosást követően lehetőleg ne fogd meg a mellékhelység kilincsét… Tudod, van, aki nem fárasztja magát a tisztasággal!

Tanítsd!

Mutass a gyermeknek jó példát! A gyerekeknek csak akkor jut eszükbe (a sok izgalmas teendő közben) maguktól kezet mosni, ha egészen pici koruktól fogva beépült a napi rutinjukba. Ehhez elengedhetetlen, hogy tanítsuk nekik, illetve jó példával is járjunk előttük. Aki kezet mos, jutalmazzuk. A szappantartó legyen jópofa, esetleg a kézmosó illatos. Otthon ne kezdjünk bele semmibe, míg hazaérkezés után minden mancsocskát meg nem tisztított a gazdája!

Kézmosást a lelkünknek is!

„Kéz kezet mos” - azaz felmenti, megvédi, egyik a másikat - kifejezésünk nem hiába ékelte be magát a magyar nyelvbe. A kézmosásnak bizony van pszichológiája, amiről itt olvashatsz!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...