2016.10.03. 15:59:27 10392 325

Készüljünk a télre kertünkben - védelemmel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ugyan még épp csak ránk köszöntött a bezárkózós évszak, most már nem marad nyitva éjjelre az ablak és a hűséges házőrző is behúzódik éjjel a vackába. Azonban a kerti munkák egy fontos része még hátra van. A kert védelme például.

Őszi kert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszi kert

Persze ne feledkezzünk meg arról, hogy akkor lesz tavasszal igazán szép a kertünk, ha ősszel munkálkodunk rajta, a hagymás virágok eldugdosásának is itt az ideje és a gyümölcsfák – bokrok ültetési ideje is legtöbbször őszre esik. Aztán ne feledkezzünk meg az ősszel érő almánk szedéséről, a nagy diófáink termésének betakarításról és éppen még a szőlő szüret is aktuális lehet, készülhet az újbor, várhatjuk a Márton napi első kóstolást.. De a várakozás közben tegyük rendbe a kertünket, hogy ne legyen árva a télre.

A kertben

Ha hozott tudásunk nincsen róla, nézzünk utána, melyek azok a növényeink, -bokrok, cserjék, frissen ültetett facsemeték, szőlő tőkék – amelyek nem feltétlenül bírják a hideg időt, a fagyot elviselni és segítsünk nekik egészségesnek és szépnek maradni. Sokszor elég az avarral való gondos betakarás, máskor fóliára is szükség van.

Ne feledkezzünk meg a lehullott, rossz termés feltakarításáról. Szedjük össze, tegyük a komposztra, semmiképpen ne hagyjuk a földön ahol lehullt, hiszen rohadni kezd és sajnos mindenféle növény betegségek kialakulását segítheti. Meg aztán nem is jó érzés a hógolyózás közben rohadó almába nyúlni.

Készítsük ki a madár etetőt. Ugyan még nincs rá szükség egy darabig, de még a komolyabb hidegek beállta előtt érdemes kitenni a madár etetőt, esetleg oda szoktatni a gyönyörű kis barátainkat, hiszen akkor egész télen kedvünkre lesznek majd.

Zárjuk el a kerti csapot időben, ha kút van, emeljük ki a szivattyút. Ez azért fontos, mert ha nem gondoskodunk időben a kinti vizek kieresztéséről, az első fagy beálltakor (ami általában váratlanul jön) szétrepednek a csövek, a szivattyú is tönkre mehet.

A ház körül

Takarítsuk ki az ereszcsatornát. Ez igazából nem kíván szakértelmet, csak egy magas létrát és óvatosságot. Minél gyakrabban elvégezzük, annál kevesebb gondunk lesz vele. Ha nem takarítjuk rendesen, az eső nem a kijelölt úton folyik majd le és sok bosszúságot, kárt okozhat.

Téliesítsük a háziállatok vackát. Bizony ők is érzik a hideget és már növesztgetik is a téli bundájukat, de érdemes segíteni nekik azzal, hogy kicsit feltuningoljuk a vackot ahol laknak. Ilyenkor érdemes előbb kitakarítani a kutyaházat, vegyszer nélkül, vagy figyelve arra, hogy a vegyszer teljesen elpárologjon a házból mire kedvencünk ismét birtokba veszi. A nem különleges, gyárilag téliesített kutyaházakban például szalmával csinálhatunk kellemes meleg belsőt a kutyusaink számára. Megfelelően lélegzik és átázni sem tud. Ráadásul kényelmes is.

Nézzük át és javítsuk ki az ablakok- ajtók szigetelését. A legtöbben bele sem gondolnak, hogy mennyit spórolhatnak azzal, ha időnként átnézik és lecserélik a szigetelő szivacsot, vagy ha nincs és szükséges, akkor tesznek fel szigetelő csíkot. Szinte bármely hipermarketben vagy barkács áruházban beszerezhető és a felhelyezése is roppant egyszerű!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...