2019.11.04. 17:58:38 9275 317

Kerten belül is megtilthatják a tűzgyújtást?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ősszel minden vidéki kerttulajdonos tapasztalhatja, hogy a kerti munkálatok következménye az égetés. Ennek azonban igen szigorú szabályai vannak, melynek a vége akár egy nagyobb bírság is lehet.

Tűzgyújtás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tűzgyújtás

Főszabály szerint, amennyiben az időjárási viszonyok, csapadékmentesség és egyéb körülmények indokolják, úgy az érintett hatóság, azaz NÉBIH Erdészeti Igazgatósága rendeli el a tűzgyújtási tilalmat. Ez tulajdonképpen a fokozott tűzveszély időszakát jelenti. Ebben az esetben teljes tilalom irányadó.

Kevesen tudják, hogy főszabály szerint, egységesen ugyancsak tilos a kerti zöld hulladék égetése. Ezt egy belügyminisztériumi rendelet írja elő, ugyanakkor, az egyes önkormányzatok külön rendeleteikben ez alól kivételt tehetnek. Ebben az esetben, pontosan meghatározásra kerül, hogy milyen napokon, milyen időben lehetséges az égetés, és mi az, amely eltüzelhető. Ez általában csak a zöld hulladékra szokott vonatkozni, így egyértelműen kijelenthető, hogy kifejezetten tiltott a műanyag, veszélyes anyagok (pl. lakozott fa, stb.) égetése, mivel környezetszennyező és károsító.

Viszont ha az érintett önkormányzat rendelete nem teszi lehetővé az égetést a kertben, akkor az kifejezetten tilos.

Aki a fenti szabályokat nem tartja be, úgy egyértelműen bírság megfizetésére köteles. Ha az érintett személy az önkormányzati rendelet előírásait szegi meg, akkor az itt meghatározott bírságot kell megfizetnie. Ennek összege 20.000,- Ft- 60.000,- Ft-ig terjed. Ugyanakkor az a személy aki a szabályok megszegésével egyben tűzet is okozott, akár 3.000.000,- Ft-ig terjedő bírság megfizetésére is kötelezhető, ha az oltásban a tűzoltóságnak részt kellett vennie.

A fentiek alapján tehát nemcsak a bírság magas összege, de az okozott tűz veszélyessége és következményei miatti is célszerű kellő körültekintéssel és gondossággal, a szabályok betartásával eljárni.

Szerző: dr. Burján Zsuzsanna

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...