2014.06.01. 13:00:00 4399 13

Kenőpénzzel nyerhette meg Katar a vb-rendezési jogot
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

5 millió dolláros kenőpénzért nyerhette meg Katar a VB-rendezés jogát, a The Sunday Times értesülései szerint. A lap szerint a bizonyítékok egyértelműen arra utalnak, hogy Mohamed bin Hammamnak kurrupt módszerrel sikerült megnyerni a 2022-es futball-világbajnokság rendezési jogát.

Pénz biztosan van Katarban. - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pénz biztosan van Katarban.

A brit lap közölte, hatalmas mennyiségű, több milliónyi olyan dokumentumhoz - köztük email-üzenetekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz - jutott hozzá, amelyek a korrupt kifizetéseket bizonyítják.

Mohamed bin Hammam, a korábbi legmagasabb rangú katari sportvezető, az ázsiai konföderáció (AFC) volt elnöke, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) egykori alelnöke - akit korrupciógyanús ügyeiért a FIFA már korábban eltiltással sújtott - titkos pénzalapokból több mint ötmillió dollárt fizetett elsősorban afrikai futballszövetségek vezetőinek a katari pályázat támogatásáért.

A Sunday Times szerint ez megmagyarázza, hogy az apró sivatagi állam, amelynek semmiféle futballinfrastruktúrája nincs, miképpen juthatott hozzá a világ legnagyobb focitornájának rendezéséhez.

A hírre több sportági vezető, politikus és korrupcióellenes szakértő is azt szorgalmazza, hogy kezdjenek új eljárást, amelyben a 2022-es világbajnokság rendezési jogáról döntenek.

John Whittingdale, a brit parlament sport-, média- és kulturális ügyekért felelős alsóházi bizottságának elnöke a lapnak elmondta, „elsöprő erejű” indokok vannak a döntési folyamat újbóli elkezdésére.

Whittingdale a BBC-nek nyilatkozva kijelentette azt is, hogy az ügy miatt Sepp Blatter FIFA-elnök helyzete tarthatatlanná válhat.

A katari pályázati bizottság illetékesei ugyanakkor azt közölték a brit lappal, hogy nincs kapcsolatuk bin Hamammal, nem tudnak semmiféle olyan kifizetésről, amelyet ő bonyolított volna le, és nem követtek el semmilyen kihágást.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...