2015.01.15. 16:00:12 5093 21

Kemény tavasz várhat az autóhitelesekre
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A svájci jegybank váratlanul eltörölte a 2011 őszén életbe léptetett fix árfolyamcélját az euróval szemben, ezért a forint óriási csapkodásba kezdett. A frankkal szemben hirtelen 100 forintot is gyengült a forint, az euróval szemben pedig új történelmi mélypontot állítottunk be: 327 forintra ugrott az árfolyam. A frank és az euró viszonyában 1971 óta nem volt példa ilyen mértékű árfolyamváltozásra.

Svájci frank - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Svájci frank

A svájci jegybank váratlanul eltörölte a 2011 őszén életbe léptetett fix árfolyamcélját az euróval szemben, ezért a forint óriási csapkodásba kezdett. A frankkal szemben hirtelen 100 forintot is gyengült a forint, az euróval szemben pedig új történelmi mélypontot állítottunk be: 327 forintra ugrott az árfolyam. A frank és az euró viszonyában 1971 óta nem volt példa ilyen mértékű árfolyamváltozásra.

Csütörtökön délelőtt 10.30-kor döbbenten szembesültek a hazai devizakereskedők azzal, hogy a svájci frankkal szemben elszabadult a forint árfolyama. A reggeli 260-as szintről hirtelen 400 fölé ugrottak a jegyzések, erről a szintről azóta 330–340 közé tudott visszaerősödni a forint kurzusa. (Itt vagy itt egyébként bárki követheti az élő árfolyamokat.)

A drámai gyengülés hátterében a svájci jegybank lépése áll: váratlanul eltörölték a 2011 szeptemberében beállított árfolyamcélt, amely kimondta, hogy a frank ne erősödjön 1,2 fölé az euróval szemben. A jegybank most minden előzetes bejelentés nélkül arról döntött, hogy elengedi ezt a korábbi célt, és a piacra bízza a deviza sorsát: a frank azonnal masszív erősödésbe kezdett. A kezdeti reakcióban az euró–frank-árfolyam radikálisan süllyedt: a korábbi 1,20-as szinttől 0,85-re esett, azaz a paritás alá került, majd kissé mérséklődött a hatás, a déli órákban 14 százalékos értékvesztést könyvelhet el a deviza.

A VS.hu tapasztalatai szerint a budapesti pénzváltóknál semmi jele annak, hogy a kisbefektetőket, „utcai devizaspekulánsokat” lázba hozta volna a svájci jegybank lépése. Több körúti pénzváltónál jártunk, hogy teszteljük a hangulatot, sehol nem láttunk sorokat vagy a szokottnál nagyobb tömeget. Az alkalmazott árfolyamok azonban megzavarodtak: volt olyan pénzváltó, amelyik 264 forintért vette volna a frankot, de 450 forintért adta.

MEGELŐZTÉK AZ EKB-T

Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője a VS.hu kérdésére elmondta, a svájci jegybank az Európai Központi Bank közeljövőben várható gazdaságélénkítő programját megelőzve lépett, mert valószínűleg úgy ítélte meg, hogy túl sokba kerül neki a frank meghatározott szinten tartása.

Amióta ugyanis az 1,20-as plafont életbe léptették, a jegybanknak folyamatosan gyengítenie kellett az ország devizáját: eurót kellett vásárolnia, és frankot eladnia. Évek óta ezt csinálják, de az EKB monetáris lazítóprogramja küszöbén ennek most véget vetnek. Benne volt ez a levegőben, csak senki nem tudta, hogy tényleg meglépik, és mikor – fogalmazott Kuti Ákos.

A 2011-es jegybanki intézkedésre egyébként azért volt szükség, mert a válság kirobbanása után mindenki frankba akart menekülni, és ez a kívánatosnál jobban felértékelte az ország devizáját. Az euróval szemben rögzített árfolyamcél előtt egy év alatt 30-40 százalékot erősödött a deviza, a jegybank megítélése szerint ez pedig nagyon nem tett jót az ország exportőreinek, s így a teljes gazdaságnak.

Ezt hangsúlyozza a Svájci Nemzeti Bank délelőtt kiadott közleménye is, amely szerint az árfolyamcélt azért kellett bevezetni, mert az elmúlt időszakban a “szélsőségesen kiszámíthatatlan pénzpiaci viszonyok”, valamint a nemzeti valuta túlértékeltsége veszélyt jelentett a svájci gazdaságra. “A bevezetett intézkedések azonban meghozták az elvárt hatást, a túlértékelt állapot megszűnt” – írták.

KAMATOT IS CSÖKKENTETTEK

A svájci jegybank nem egy meghatározott alapkamattal dolgozik, hanem egy sávot határoz meg az irányadó kamatnak. Ezt most lejjebb vitték: az eddigi –0,75 és +0,25 százalékos, három hónapos kamatsávot ötven bázisponttal csökkentették, így a következő három hónapra már –0,25 és –1,25 százalék lesz a kamatsáv. A jegybank szerint “a fontosabb valutákkal kapcsolatos monetáris intézkedések alapvető eltéréseket mutattak az elmúlt időszakban, és ez a tendencia erősödni látszik”, emiatt az euró jelentősen gyengült a dollárral szemben, ami a svájci frank gyengülését is magával hozta, szintén a dollárhoz képest. Ez szintén hozzájárult ahhoz, hogy a minimumárfolyamot már ne kelljen fenntartani.

A jegybank a drasztikus kamatvágást azzal indokolta, hogy ezáltal a minimumárfolyam eltörlése nem vezet káros monetáris folyamatokhoz. Jelezték azt is, a jövőben is készek arra, hogy aktívan beavatkozzanak a frank megfelelő árfolyamának biztosítása érdekében.

Londoni pénzügyi elemzők szerint szinte bizonyosan elkerülhetetlen lesz a svájci jegybank devizapiaci intervenciója, miután az euróval szemben több mint három éve alkalmazott árfolyamvédelmi küszöb váratlan törlése után a svájci frank hatalmas mértékű erősödésbe kezdett Jennifer McKeown, a Capital Economics vezető európai közgazdásza szerint a lépés nyomán várhatóan továbbra is érvényesül a svájci frankra ható erősödési nyomás, különösen akkor, ha az EKB a jövő heti kamatdöntő ülésén bejelenti a korábban beharangozott, úgynevezett mennyiségi lazítási ciklusát, és elkezd vásárolni euróövezeti kötvényeket.

UGRÁLÁS ÉS FRANKERŐSÖDÉS

Hogy mindezek után mi várható? Rövid távon nagy ugrálás a svájci frankkal szemben, hosszabb távon inkább frankerősödés. Ami ebből a magyarországi befektetőknek és adósoknak fontos, az az, hogy roppant jól jár, aki a korábbi világgazdasági bizonytalanságok vagy bármi más okból Svájcba menekítette a pénzét. A hazai devizahitelesek közül a frank erősödése a lakáshitelesek többségét már nem érinti, nekik a tavaly megállapított árfolyamon forintosították az adósságukat, és egyelőre nincs sok teendőjük (hogy kinek mit kell tennie, arról itt írtunk). Az autóhiteleseknek viszont továbbra is fájhat a fejük, havi törlesztőjük a jövőben jócskán emelkedhet, és az is rosszul jár, aki mostanában svájci síelést tervezett.

“A svájci jegybank mai lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit" – kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium a hirtelen jött forintgyengülést. Varga Mihály tárcája szerint mindez megerősíti a devizahitelek törlesztési árfolyamának rögzítésével kapcsolatos döntést, amelynek értelmében a svájcifrank-alapú hiteleket 256,5 forinton, az euróalapúakat 309,5 forinton rögzítették. „Ezzel megvédtük a devizahiteleseket az eddigi hatások alapján összességében több mint 500 milliárd forintos tartozásnövekedéstől” a – szögezte le az NGM.

Hozzátették, hogy az államadósság esetében az Államadósság Kezelő Központ a devizaadósságot euróra váltja át, így a svájci frank erősödése nem befolyásolja számottevően az adósságszintet. Ami pedig az önkormányzatoktól tavaly átvett svájcifrank-alapú hiteleket illeti, azokat az ÁKK előtörlesztette, így ezek sem okoznak adósságnövekedést az államadósság szintjében.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Teljes a SopronFest programja

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között. A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események.