2022.06.14. 17:25:00 8739 264

Kék fény ellen szemüveg? Röviden a vitatható hatékonyságról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szemszárazság, a szem körüli izmok rángása és a fejfájás leggyakrabban a digitális térhódítás és az ezáltal megnövekedett monitorhasználat eredményei. Mivel a munka mellett az egymással való kommunikáció és a társasági élet jellemző eszköze is, a képernyő előtt töltött órák száma csak bajosan csökkenthető.

Monitorvédő szemüvegben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Monitorvédő szemüvegben

Ennek a problémának az orvosolására születtek meg a kékfény szűrő szemüvegek, amelyek speciális lencséi úgynevezett blue filter, avagy kékfényt szűrő szemüvegfilterrel vannak ellátva a képernyők szemünkre gyakorolt negatív hatásai ellen.

Mi fán terem a kék fény, és miért kell szűrni?

A kék fény egy természetes fény, amelyet a napfényből kapunk, és szükségünk is van rá. Ez a fényspektrum segít szabályozni szervezetünk belső óráját, amely által érzékeljük az elalvás és az ébredés idejét. Igen ám, de a LED-fénnyel működő televíziókészülékekből, mobiltelefonokból és számítógépmonitorokból érkező extra kék fény megzavarhatja ezt a természetes körforgást. Ez nap közben még jól is jöhet, mert éberséget okozva termelékenyebbek lehetünk, de a melatonin felszabadulását gátolva ronthatja az alvás minőségét.

Mire jók a monitorszűrő szemüvegek?

A mai napig vita tárgyát képezi, hogy valóban annyit segít-e az ilyen speciális, akár dioptria nélküli szemüvegek használata a számítógéphasználat okán kialakult szemproblémákra, és tényleg megszűrik-e a káros fényt. Ezzel szemben lefekvés előtti használata segíthet azoknak, akik a nehezen tudnak elaludni. Mások arról számoltak be, hogy a szemüveg szűrőjén keresztül érkező sárgás fény kellemesebb érzetet biztosít a szemüknek.
Egyes kutatások eredményeit boncolgatva azt állítják, hogy a képernyő fénye helyett a digitális szemfáradtság igazi okozója a hosszú képernyőidő alatt lecsökkent pislogás.

Mit tehetünk a digitális szemfáradtság ellen?

Mindenek előtt nézessük meg a szemünket! A legnagyobb megterhelést ugyanis az okozza, ha a szemünk alul- vagy túlfókuszál. Ilyenkor váltsuk ki a megfelelő lencsét tartalmazó szemüveget, amelyet tetszés szerint kérhetünk kékfény szűrős filterrel is.
Tartsunk képernyőszüneteket a monitor előtt töltött foglalatosságok alatt! 20 másodpercnyi időre nézzünk el 20 méter távolságba minden 20 percnyi képernyőidő előtt, ezáltal ellazítva a szem izmait. Az is nagyon fontos, hogy ne hagyjuk szemeinket kiszáradni: Figyeljünk oda arra, hogy rendszeresen pislogjunk, továbbá műkönny használatával is segíthetjük szemünk egészségét.
Illetve olyan apróságnak tűnő változtatások is sokat segíthetnek, mint pl. a nagyobb betűtípus alkalmazása és a képernyő helyzetének optimálisabb beállítása.

Forrás: www.chatelaine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...