2018.02.08. 10:42:12 9683 297

Karrier spagetti, vajon vonatkozik rád ez a jelenség?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A munkaerőpiac, ezzel párhuzamosan a munkavállalók karrierútja folyamatos változásban van napjainkban. A jelenkori karrieríveket szemléltetik a HR világában karrier spagettiként. Ha kíváncsi vagy, mit takar, illetve téged érint-e ez a jelenség, neked szól ez a cikkünk!

Fiatal üzletemberek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fiatal üzletemberek

A munkaerőpiacon megjelenő generációk

A különböző generációkat a tanulmányaik és a szakmai tapasztalataik adta lehetőségek és a technológiai ismeretek jellemezte „korlátok” is meghatározzák. Emiatt más-más területen teremhetnek számukra babérok.

Az X generáció – Az 1960 – 1979 között születtek. Az elutasítással a munkaerőpiacon találkoztak először. „Digitális bevándorlók”, mivel ők még korántsem születtek bele a 21. század digitális világába, késő felnőttként kellett megismerkedniük azzal.

Az Y generáció – Az 1980 – 1995 között születtek. Egy kis túlzással a modern technika és a számítógép adja életük gerincét, nagyon gyakorlatiasak. Lifelong learning , azaz élethosszig tartó tanulás jellemzi őket.

Az Z generáció – Az 1996 – 2007 között születtek. Míg az előző generáció számára erős mankó a digitalizáció, addig a Z generáció számára már elképzelhetetlen az élet a kommunikációs eszközök nélkül. A gyors információáramláshoz vannak szoktatva, törekszenek minden területen real time – valós időben jelen lenni.

Karrier spagetti

Ez a modern fogalom, az X generáció egy szűk rétegére nem vonatkozik csak, ugyanis ők azok, akik még hosszú évtizedeket képesek ledolgozni ugyanabban a szakmában, gyakran végig ugyanannál a munkáltatónál.

Napjainkban az egyenes vonalú karrierutak letűnőfélben vannak, helyettük a fiatalabb generációk tagjai szövevényes úton fogják magukat kiteljesíteni. Ezeket a karrieríveket jellemzik a karrier spagetti fogalmával.

A legfiatalabb munkavállalók már magasabb fokú tudatossággal rendelkeznek, hajtja őket a kíváncsiság és a kihívások legyőzése utáni vágy. Jelenleg nemcsak a gyakori munkahelyváltás tendencia, hanem trend a teljes átképzés, a szakterületváltás is.

A felmérések rávilágítanak arra, hogy számos esetben a korábbi hobbi válik a főfoglalkozássá, így valósítva meg önmagukat. A technológiai fejlődés szintén jelentősen befolyásolja a munkaerő-piaci változásokat: számos munkakört tesz feleslegessé, ugyanakkor számtalan új szakterület születik általa.

Forrás: hrblog.hu/kkarriercoaching/2017/03/01/karrier-spagetti-az-vajon-mi/

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...