2015.11.17. 10:52:51 9142 196

Kalandozzunk Amerikában! - A kaliforniai túra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokan kérdezik, hogy Amerikának melyik része szebb, érdekesebb, hova érdemes menni: Keleti-part vagy Nyugati-part? Erre nagyon nehéz a válasz. Bár én abszolút Florida rajongó vagyok, annak, aki csak egy esélyt ad Amerikának azt tanácsolom, hogy irány Kalifornia!

Los Angeles - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Los Angeles

Hogy miért? A legtöbben New Yorkba utaznak. Talán a név vonzása, talán a közelség teszi, de sokaknak ez a város jelképezi Amerikát. Én ezzel nem egészen értek egyet. Amikor először jártam az Új Világban, én is ide váltottam meg a jegyemet. Amikor leszállt a gép és felültem a Manhattan-be tartó buszra, az ablakra tapadtam és mérföldről mérföldre vártam, hogy jöjjön az Amerika-feeling, hogy átérezzem, felfogjam, hogy az Óperencián túl, egy másik kontinensen, egy teljesen más világban vagyok. De nem jött.

Ugyan New York, ahogy ismerkedtünk egymással, egyre jobban elvarázsolt; gyönyörű volt és rengeteget nyújtott a többi nagy, keleti parti várossal együtt, de nekem nagyon európainak tűnt. Olyan, mint London vagy Párizs üzleti negyedei csak óriásiban.

Florida már meghozta a várva-várt érzést. Ott rögtön azt gondoltam, hogy wow, na ez tényleg Amerika! Imádtam és máig a kedvenc úti célomként tartom számon, de azt nem mondhatom, hogy a táj vagy a városok szépsége ejtett rabul. Inkább az ott begyűjthető élmények, melyekből én alaposan feltankoltam és az életérzés, ami magával ragadott, de éreztem, hogy Amerika ennél többet is tud nyújtani és ezt a következő, nyugati parti kirándulás be is bizonyította. Ennyi természeti szépséget és ilyen üdítő és egyben szédítő változatosságot kevés hely tud a Földön nyújtani, mint Kalifornia és a környező államok: Arizona és Nevada, - melyek általában szintén bekerülnek a nyugati-parti útvonaltervekbe.

A hófödte hegycsúcsoktól egy karnyújtásnyira hullámzó, vad, mélykék óceán, a fenyőerdők között megbújó kristálytiszta tavak, a kietlen, forró sivatag, az ámulatba ejtő szépségeket rejtő nemzeti parkok, a hangulatos kis települések és a legmodernebb nagyvárosok. Mindez egy helyen. A természet időtlen alkotásai és a modernkor legújabb vívmányai együtt, egymással teljes összhangban. Lenyűgöző! Aki még nem járt Amerikában, annak nehéz elképzelni azokat a méreteket, távolságokat, melyeket csak itt tapasztalhat meg az ember, azt meg pláne, hogy ha valakinek van elég bátorsága, ideje és affinitása ezeket a távolságokat áthidalni, akkor mennyi csodát láthat akár egy államon belül is. Egyik nap még a havas hegyekben kirándul, de másnap már a napos óceánparton sétálgathat.

A Nyugati part esetében a legnagyobb akadály az első, és egyben legnagyobb távolságnak, annak a több, mint 10.000 km-nek a legyőzése Budapest és a kaliforniai nagyvárosok között. Nem olcsó a repülőjegy egy ilyen hosszú útra, de ha ezt sikerül valahogyan kigazdálkodni, akkor a költségek oroszlánrészét már le is tudtuk, hiszen kint a szállás, az autóbérlés, az üzemanyag már egyáltalán nem kerül sokba, - az utóbbi például majdnem fél áron van, mint itthon. (Müller Gerda úti kritikus, 2012)

Mikor utazzunk?

A hegyekben előforduló hóakadályok miatt április előtt nem tanácsos útra kelni. Ekkora már a sivatagok is virágba borulnak és a hó is olvadni kezd, az óceán mentén pedig szinte garantált a napsütés, még sincs forróság, tehát ez az egyik legtökéletesebb szakasza az évnek egy kaliforniai látogatáshoz. Az ősz szintén ideális, bár ilyenkor gyakoribbak a viharok. Nyáron minden adott ahhoz, hogy csodásan érezzük magunkat és akadálytalanul közlekedjünk akár a hegyekben is, ám ilyenkor a legdrágább a szállás, a repülőjegy, de még az autóbérlés is. A költségek, akár duplára is rúghatnak egy főszezonon kívüli nyaraláshoz képest! Bármikor is utazunk, a repülőjegyet érdemes hónapokkal, akár fél évvel előbb is lefoglalni!

Kalifornia, naplemente a tengerpartonKalifornia, naplemente a tengerparton

Utazás és érkezés

A repülőút ugyan hosszú, - 14-16 óra, attól függően, hogy hol szállunk át -, de a legtöbb járat fedélzetén már olyan modern szórakoztató technika áll az utasok rendelkezésére, hogy akár kellemesen pihentető és élvezetes is lehet az utazás. Az országba való belépéstől sokan tartanak, pedig nincs mitől. Újabban az egész csak egy rutineljárás. Akinek rendben vannak a papírjai, megvan a vízuma vagy az ESTA engedélye, annak nem kell félnie. A szállás címe mindig legyen kéznél, mert már a repülőn megkapjuk azt a formanyomtatványt, amely kitöltéséhez ez is szükséges.

A beléptetési procedúra a dokumentumok ellenőrzéséből, ujjlenyomatvételből és egy fotó készítéséből áll. Általában feltesznek pár kérdést – elsősorban azt, hogy milyen céllal látogatunk az országba, - de ha látják, hogy csak békés turisták vagyunk, nem foglalkoznak tovább velünk. Ez önmagában pár percet vesz csak igénybe, de mivel legtöbbször több repülőnyi ember vár a sorára, bizony sokáig tarthat, míg végre átjutunk ezen a ponton és felvehetjük a csomagjainkat vagy folytathatjuk utunkat. Ezt az átszállópont kiválasztásánál ajánlatos figyelembe venni és jobb még Európában járatot váltani, hogy csak az utazás legvégén kerüljön minderre sor. Ilyen szempontból a legrosszabb a New York-i átszállás, mert az az egyik legforgalmasabb reptér, így mindig nagy a tömeg. Ott jó, ha van minimum 2-2,5 óra a gépünk érkezése és a következő indulása között.

Autózás & távolságok

  • Los Angeles-San Francisco: autóval 6 óra 10 perc, 613 km
  • Los Angeles-San Diego: autóval 2 óra 40 perc, 193 km
  • Los Angeles-Las Vegas: autóval 4 óra 50 perc, 447 km
  • San Francisco-Las Vegas: autóval 9 óra 46 perc, 930 km
  • San Francisco-Seattle: autóval 13 óra 40 perc, 1300 km
  • San Francisco-Yosemite nemzeti park: autóval 4 óra 30 perc, 309 km
  • Los Angeles-Yosemite nemzeti park: autóval 7 óra 10 perc, 556 km

San Franciscotól Los Angelesig

A Kaliforniába látogató turisták többsége elsősorban a két város közötti utat szeretné végigjárni, de mindig kérdés, hogy ezt délről-északra vagy északról-délre tegye. Én az utóbbit javaslom, méghozzá praktikussági szempontból: az út leghosszabb és egyben egyik leglátványosabb része a Highway 1, azaz az 1-es számú főút, mely a drámai szépségű óceánparton vezet végig. Csodás látványban gyönyörködhetünk a különböző kilátópontokról, melyek általában az útnak a víz felőli oldalán helyezkednek el. A belső sávból nem mindig látni, hogy hol érdemes lehúzódni és sok esetben a záróvonal is akadályozhat ebben. San Franciscotól Los Angeles felé haladva azonban nincs ilyen gond. Könnyedén félreállhatunk az összes parkolóba vagy kiszögellésbe egy fényképre.

Amennyiben autót bérelnek, én azt tanácsolom, hogy mindenképpen vegyék fel már a repülőtéren akkor is, ha az első pár napot abban a városban töltik, ahova megérkeztek. Ha egy átfogó képet szeretnének kapni a településről, viszonylag nagy távolságokat kell megtenni Los Angeles és San Francisco esetében is. Gyalog lehetetlen mindent bejárni és nem is látni annyit, mint amikor fel-le kocsikáznak, tömeg-közlekedni pedig nem mindenhol veszélytelen. Már akkor jól jön az autó, amikor a repülőről leszállva nem a buszt kell keresgélni a bőröndökkel vagy taxiba szállni, ami lehet, hogy többe kerül, mint a kocsi napi bérleti díja.

Helyette beszállhatnak az Önök által választott, légkondis járműbe és keleti kényelemben juthatnak el a szállásukig, majd onnan vacsorázni, kávézni, vásárolni és ahová csak szeretnének. Amerikában hatalmas távolságok vannak. Pár nap után látni fogják, hogy kocsi nélkül ott egyszerűen nem lehet létezni. Célszerű hozzá GPS-t bérelni, vagy ami még praktikusabb, az itthonira feltöltetni egy USA programot és azt magukkal vinni, mert akkor magyar nyelven hallhatják az instrukciókat. Ezzel Los Angelesben sem bonyolultabb a közlekedés, mint máshol, – pedig sokan tartanak tőle, de alaptalanul.

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...