2014.06.11. 09:00:00 11415 51

Kakassarkantyú, levendula és citromfű: hármas fogat szúnyogok ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nyári este van, belekortyolunk a hideg sörbe vagy limonádéba, éppen hátradőlnénk és kényelembe helyeznénk magunkat a teraszon, amikor ismerős, viszkető-szúró érzés köszönt ránk. Ejnye, egy szúnyog! Majd még egy. A teringettét, ez egy egész hadsereg! A fülünkben zümmög, a bőrünket csípi és már el is rontotta az egyébként kellemesnek ígérkező, langyos nyári estét. Hogyan riaszthatjuk el a szúnyogokat természetes módszerekkel és hogyan enyhíthetjük a viszketést?

Csípős betolakodók - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csípős betolakodók

Mit ne tegyünk?

Először is, a terasz közelébe ne ültessünk bokrokat, mert ott szeretnek tömegesen előfordulni a csípős kis rovarok. Elég, ha véletlenül valaki elmegy mellette és már fel is verte a szúnyogsereget. Ha vízparti városban lakunk, akkor ne csodálkozzunk, ha a kelleténél több szúnyoggal találkozunk, még akkor is, ha éppen irtották őket. Alapvetően naplemente előtt, szürkületkor, sötétedéskor ne legyünk a szabadban riasztószerek nélkül, ha szeretnek minket a szúnyogok, és a zártabb öltözék sem árt, bár ilyen melegben ez kivitelezhetetlen. Maradnak az egyéb megoldások.

A szúnyogriasztó szerek lehetnek természetes és mesterséges eredetűek. Mi most egy-két természetes szúnyogriasztóról írnánk, hiszen a sprayt bárki le tudja venni a polcról. Ha nem akarod felesleges és drága kemikáliákkal terhelni a bőrödet, akkor hasznát fogod venni a következő tanácsoknak.

Ültessünk szúnyogriasztó növényeket!

Van egy-két növény, ami kimondottan jó szúnyogriasztó hírében áll. Annyi csak a dolgunk, hogy jó sokat telepítsünk a terasz közelébe ezekből a zöldekből. Ilyen például a sokoldalú levendula, a finom citromfű és a szúnyogriasztó növényként is ismert kakassarkantyú. Nyugodtan tehetjük őket balkonládákba, cserepekbe vagy egyszerűen a virágágyásba. A kakassarkantyú kámforos illatát különösen nem kedvelik a szúnyogok és az apróbb rovarok valamint a molylepkék sem.

KakassarkantyúKakassarkantyú

A levendula és a citromfű illóolaj pedig a csípés utáni viszketés enyhítésében, hűsítésében is segíthet.

Ezeken a növényeken kívül az erősebb illatú fűszernövények is jó szolgálatot tehetnek szúnyogok ellen, ilyen például a babér, a menta, a fokhagyma, a bazsalikom és az oregánó.

A teraszon elhelyezett füstölők, gyertyák és fáklyák füstje is segíthet távol tartani a kellemetlenkedő rovarokat.

Milyen természetes szerekkel enyhíthetjük a viszketést?

A szúnyogcsípés elég kellemetlen lehet, ráadásul több napig tarthat. Sokszor el is vakarjuk, aminek következtében kis hegek keletkezhetnek, ezért is célszerű enyhíteni a viszketést.

Erre a célra gyakorlatilag bármi alkalmas lehet, aminek hűtő vagy gyulladáscsökkentő hatása van. Kiváló például a menta, a fent említett levendula és a citromfű illóolaja, sokan az ecetes-vizes borogatásra esküsznek, megint mások friss citrom levével kenegetik csípéseiket. Érdekesség, hogy a meggy leve is nyugtató hatással lehet a szúnyog csípésének a helyére antihisztamin tartalmának köszönhetően. Ha nincs más otthon, hideg víz, jég, vagy akár a saját nyálunk is átmeneti enyhülést jelenthet, ahogy nagyanyáinktól tanultuk.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

„Nekem a Balaton…” – Utazz le a Balcsi partra szuper filmek segítségével

Kinek a déli, kinek az északi, kinek az egyik csücsök, kinek a másik a kedvence, de a Balaton mindenkit lenyűgöz, magával ragad. A bulik, a kirándulóhelyek, a strandok, a lángos illat – kellemes emlékek, amelyeket minden tavasszal várunk, és minden ősszel nagyon nehezen engedünk el.

Ritkán látható klasszikusok is szerepelnek az idei Magyar Mozgókép Fesztivál programjában

A legújabb magyar filmek és premierek mellett ritkán látható klasszikus alkotások is szerepelnek az idei Magyar Mozgókép Fesztivál programjában. Az új néven megrendezett, MOZ.GO fesztiválra keresztelt programsorozat Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban várja a közönséget június 12. és 15. között.