2017.07.31. 10:41:26 12275 327

Jujj, megcsípett! – Házi szerekkel a méh- és darázscsípések ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A jó idő, és a simogató napsugarak nem csak minket, embereket csalogatnak ki a szabadba, hanem egyes bogarak, rovarok is útra kelnek ilyenkor. A legtöbb teljesen ártalmatlan ránk, ám némelyik szúrása, csípése jó esetben csak kellemetlen, rosszabb esetben veszélyes is lehet szervezetünkre.

Méhek, darazsak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Méhek, darazsak

A szorgos kis méhecskék és a pöttyet agresszív darazsak csípése a legtöbbünknek csupán néhány kellemetlenül viszkető, kissé feldagadó pöttyöt jelent. Szerencsére, ebben az esetben könnyedén találunk gyógymódot a csípésre.

Azért csak óvatosan!

Ám mielőtt nekiállunk házilag csillapítani a csípés okozta fájdalmat, duzzanatot, győződjünk meg róla, hogy nem váltott-e ki allergiás reakciót belőlünk a méhekkel, darazsakkal való találkozás. Amint ennek legkisebb jele is felmerül, azonnal forduljunk orvoshoz, mert ha elhanyagoljuk, annak súlyos, akár halálos következményei is lehetnek! Ha légzési nehézségeket észlelnénk, szédülnénk, pulzusunk az egekben lenne, vagy túlságosan megdagadna a csípés helye, azonnal irány a legközelebbi rendelő!

Ha „csak” fáj, éget

Ha nem jelentkeznek allergiás tünetek, a csípés helyén keletkező duzzanatot, égő, viszkető érzést, esetleg kisebb fájdalmat nem árt csillapítani. A patikákban már remek készítmények kaphatóak, ha ezeket kell orvosolni. De ha Te inkább szerek nélkül oldanád meg a problémát, esetleg nincs is otthon, mert éppen kifogyott vagy elfelejtettél venni, akkor fordulj a konyhai gyógyszertáradhoz.

Nyersen jó a burgonya!

Vágj félbe egy krumplit és nyomd a sebre e nyers zöldséget! Segít levinni a duzzanatot!

Nem csak édesít!

Nedvesíts be egy kockacukrot és tedd a csípés helyére! A „finomság”, akár egy szivacs, magába szívja a méreganyagot és csökkenti a duzzanatot.

Mézet neki!

Hasonló módon, mint a cukor, segít a méreg eltűntetésében, és hűsít is. Hogy kifejtse hatását, körülbelül fél órát kell a seben hagyni.

Éljenek az olajok!

Egyes éteri olajok, mint a teafaolaj, a levendula-, az eukaliptuszolaj, a borsmentaolaj segíthetnek, ha kellemetlen méh- vagy darázscsípéssel van dolgunk. A borsmenta hűt és fájdalmat csillapít. A levendula- és az eukaliptuszolaj csökkenti a viszketés okozta kellemetlenségeket, a teafaolaj pedig a duzzanat csökkentésében segít.

Jégre vele!

Vagyis inkább jeget rá! Hogy csillapítsd a duzzanatot, viszketést, vegyél el néhányat a limonádéba, jeges teába szánt jégkockából! De ha hirtelen nem jut más az eszedbe, csak kapj elő egy adag fagyasztott zöldséget, és szorítsd a csípésre! A hidegnek köszönhetően az erek kissé összehúzódnak, és a méreggel teli vér lassabban halad tovább a véráramba. Nem utolsó sorban pedig a duzzanat is csökken majd!

Elő a fájdalomcsillapítóval!

Az acetilszalicilsavat tartalmazó fájdalomcsillapítók, mint például az aszpirin, jó szolgálatot tehetnek, ha méh vagy darázs csípett meg minket. De csak akkor, ha már elmúltál 16 éves és nem vagy allergiás erre az összetevőre! Ha valamelyik eset fennáll, semmiképpen ne alkalmazd ezt a módszert! Ha azonban korban és egészségügyileg is kivitelezhető ez a megoldás, csak törd össze a pirulát, keverd össze vízzel, és az így kapott masszát kend a csípésre!

A fent írt tanácsok nem helyettesítik az orvossal, gyógyszerésszel történő konzultációt!

Forrás: miss.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.