2016.02.25. 15:24:19 5621 263

Jaguár született a Szegedi Vadasparkban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jaguárkölyök (Panthera onca) született karácsonykor a Szegedi Vadasparkban, a két hónapos nőstényt csütörtökön állatorvos vizsgálta meg.

Kis jaguár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kis jaguár

Veprik Róbert igazgató elmondta, hogy a Szegedi Vadasparkba a németországi Halléból érkezett anya, Kiara 2010 és 2012 között négy kölyköt nevelt fel. Valamennyi alapszíne fekete volt, vagyis apjuk, a Nyíregyházi Állatkertből született Negró színét örökölték.

A szakember közölte, hogy a jaguár nőstényt és hímet már akkor külön kell választani, amikor a gondozók észlelik, hogy közeledik az ellés napja, a hím ugyanis veszélyes lehet saját utódára. A kölyök a jaguárház oltalmában nevelkedett, de ahogy növekszik és az időjárás is tavasziasra fordul, anyjával együtt kiengedik a külső kifutóba, amelyet így felváltva használnak majd az apaállattal.

A Szegedi Vadasparkban fajmegmentési program keretében nevelnek jaguárokat. A kölyök - ahogy korábban testvérei is - más állatkertbe kerül, egyéves korában előreláthatólag Prágába költözik majd - közölte az igazgató.

A jaguár az amerikai kontinens legnagyobb macskaféléje, az Egyesült Államok déli területétől egészen Argentína és Brazília északi részéig őshonos. Elsősorban a folyók, tavak környékén, mocsarakban és esőerdőkben fordul elő, de megfigyeltek jaguárokat a hegyvidékeken, 3800 méteres magasságban is. A tigrishez hasonlóan kedveli a vizet, kiválóan úszik, de ha veszélyt érez vagy vadászik, ügyesen mászik fára is.

Testhossza 150-180 centiméter, farka 70-90 centis, átlagos tömege 100 kilogramm körüli. A nőstények általában 20 százalékkal kisebbek a hímeknél. Két színváltozata létezik: az egyik típus sárgás-vörösesbarna bundáját sötét foltok tarkítják, a másik variáns fekete, közelről azonban ezen is megfigyelhető a mintázat.

A jaguár nősténye száznapos terhességet követően hozza világra 700-900 grammos kicsinyét. A fejletlen újszülött teljesen anyára van utalva, szeme is csak néhány naposan nyílik ki. A nőstény kölykét 5-6 hónapos koráig szoptatja, ekkor kezdenek el közösen vadászni. A hímek három-négy évesen, a nőstények egy esztendővel korábban érik el az ivarérettséget.

Főként hajnalban és szürkületkor aktívak, a szaporodási időszakon kívül magányosan élnek. A jaguárok harapása a szárazföldi ragadozók között a hiénák után a második legerősebb. A jaguár vadászterülete 25-50 négyzetkilométer, zsákmányállatai között előfordulnak a szarvasfélék, a tapírok, pekarik, kajmánok, de nem veti meg a békákat, halakat, teknősöket sem.

A természetes élőhelyének gyors pusztulása, a zsákmányállatok eltűnése mellett az orvvadászat veszélyezteti leginkább. A szőrmebundák elleni állatvédő kampányoknak hála e célból nem vadásszák a 70-es évek óta, de a mancsa, foga továbbra is keresett szuvenír, illetve több területen kártevőként irtják a háziállatok védelmében.

Forrás: http://mti.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes AIG baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az AIG vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a AIG címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tesztett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...