2014.07.19. 07:01:20 9412 73

Izzasztó kérdések: természetes módszerekkel az izzadás ellen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van, akit kevésbé érint a téma, mert azon szerencsések közé tartozik, akik nem, vagy csak nagyon visszafogottan izzadnak. Ám a buszon, villamoson, vagy egyéb tömegközlekedési eszközön utazva megtapasztalhattuk, hogy nem mindenki ilyen szerencsés. Persze, akad, aki szándékosan nem tesz a dolog ellen, de a többséget zavarja ez a nyárral járó, nem épp kellemes tünet. Nézzük, mire figyeljünk!

Izzadásgátló - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Izzadásgátló

Miért is izzadunk?

Az izzadás természetes és szükséges folyamat, hiszen hozzájárul testhőmérsékletünk szabályozásához és a testünkben lévő káros anyagok kiválasztásához. Testünkön 2-4 milliárd izzadságmirigy gondoskodik arról, hogy ne forrjunk fel, ezek nagy része tenyerünkön, talpunkon és a hónaljunkon található.

A magas hőmérsékleten kívül, izzadást válthat ki még a fizikai megterhelés, a stressz, illetve az erős érzelmek. Továbbá befolyásolhatják a fűszeres, zsíros ételek, a dohányzás és a kávéfogyasztás is.

Itt valami bűzlik…

Az izzadás nem minden esetben kell, hogy kellemetlen testszaggal is járjon. Az orrot zavaró illatok kiváltó oka szintén lehet a táplálkozás, többek között olyan ételek, vagy inkább ízesítők, mint az intenzív fűszerek, a fokhagyma, vagy a vöröshagyma. De bizonyos vitaminok (B) verejtékben való kiválasztódása is kellemetlen szagokat okozhat.

Nem utolsó sorban a megfelelő testi higiénia is fontos ilyenkor, illetve ruházatunkra is érdemes nagyobb figyelmet fordítani. Kerüljük a feszes, műszálas anyagból készült ruhadarabokat, és ügyeljük azok frissességére is.

A több néha kevesebb

Itt most nem a használt mennyiségre gondolunk, még csak nem is az általunk kiválasztott és kedvelt márkára. Mert biztos mindenből csak annyit használunk, amennyit kell és biztos mindegyik remek választás. Viszont hogy teszteljük le a 12, 24, esetleg a 48 órán át tartó hatásukat?

Valószínűleg sehogy, hiszen elég kevesen vagyunk, akik ennyi időn keresztül ne tisztálkodnánk. Továbbá, fontos tudnunk azt is, hogy az ilyen hosszú hatással bíró szerek általában nehézfémsót tartalmaznak, ami elzárja a pórusokat, így lehet, hogy nem izzadunk, de ennek hiányában a verejtékben lévő, baktériumok, szennyező anyagok, szabadgyökök is bent maradnak. A nyirokszövet így nem tud regenerálódni, melynek idővel súlyosabb következményei is lehetnek (pl. rákos megbetegedések). Vásárlás előtt érdemes végigböngészni az összetevőket.

Természetes módszerek

A jól bevált dezodorunkon kívül azért érdemes kipróbálni néhány természetes módszert is, hiszen növényeink között vagy a konyhában körülnézve akad olyan csodaszer, mely csökkenti a nedvességet és/vagy meggátolja a kellemetlen illatokat.

Ilyen például a tölgyfakéreg, melyből fürdővízbe tehető főzet készíthető a következő recept szerint: 2 evőkanál tölgyfakérget adunk 1 liter forrásban lévő vízhez, majd tegyük félre 20 percre. Ha letelt az idő, tegyük a főzetet a fürdővízhez és csobbanhatunk.

Hasonló a hatás, ha kamillavirágzatból készítünk főzetet. Ilyenkor 3 evőkanál száraz kamillát keverünk 1 liter forrásban lévő vízhez, 15 percig állni hagyjuk, majd hasonlóan járunk el, mint a tölgyfakéreg főzet esetén.

A varázsmogyoró kivonat mágikus erejét is letesztelhetjük, hiszen 50 milliliteres kiszerelésben kapható is, és az ára is nagyon kedvező. A frissítő, finom illatú nedűt vattapamaccsal vigyük fel, dezodor helyett. De a teafa illóolaja, vagy a zsályából készült tea is hasonló csodákra képes.

Tippek a konyhából…

Hogy a szódabikarbóna nemcsak süteményekben használható, nemcsak a hangyák ellen működik hatékonyan, hanem az „izzasztó” problémáinkat is megoldja? Bizony, akár hintőpor helyett, akár a belőle készült oldattal (1 bögre víz+1 evőkanál szódabikarbóna) kenegetve a problémás részeket - a hatás egyik esetben sem marad el.

Nagyanyáinktól - csak erős idegzetűeknek

Hallottál már a „zöldségszivacsról”? Pedig ilyen is van, de legalábbis nagyanyáink idejében volt. Szóval, keverj össze apróra vágott petrezselymet, salátát és spenótot, majd ezt csavard bele mullpólyába. Az így keletkezett „szivaccsal” dörzsöld be a hónaljadat.

Másik, szintén egy kicsit furcsa módszer, hogy 2 pohár vodkába (igen, abba) keverj bele 2 teáskanál glicerint, fél teáskanál ricinusolajat, 2 evőkanál szárított vagy 5 evőkanál friss mentát. Ezt a keveréket kb. 1 hétig hagyd állni, majd szűrd le egy műanyag flakonba. Az így keletkezett folyadékot öntsd egy mosdókesztyűre vagy szivacsra, és dörzsöld át vele a testedet.

Forrás: praktischertipp.de, Ritmus magazin 2014. II. évfolyam, 7. szám

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...