2021.04.03. 16:34:55 7088 192

Itt a tavasz! Vigyázz a védett virágainkra!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A pandémia alatt egyre többen választjuk kikapcsolódásunk forrásának a természetjárást. A túránk során számos gyönyörű és káprázatos tavaszi virággal találkozhatunk. Azonban érdemes tudnunk, hogy mely virágaink védettek mielőtt virágszedésre csábítana minket a tavasz. Ugyanis ezek leszedése akár komoly pénzbírsággal járhat, illetve súlyos károkat is okozhatunk vele. Íme 4 veszélyeztetett tavaszi virág, amit inkább csak távolról csodálj.

Leánykökörcsin - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Leánykökörcsin

Leánykökörcsin

A leánykökörcsin - népies nevein: lókökörcsin, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, alamuszvirág, kokasharang, varjúkikerics - a boglárkafélék csoportjába tartozó száraz gyepeken élő növényfaj. Márciustól áprilisig virágzik. Káprázatos halványlila színéről és selymesen szőrős „bundájáról”, valamint az élénksárga porzóiról ismerhető fel. A leánykökörcsin mérgező növény, azonban szárított formában elveszti mérgező hatását. A népi gyógyászatban a szárított virágból gyógyteákat készítettek, amelyet különböző asztmatikus görcsök csillapítására, fejfájásra, vesebetegségekre és köszvény gyógyítására használtak fel. A leánykökörcsin Magyarországon 1982 óta számít veszélyeztetett virágnak és a természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Nemes májvirág

A nemes májvirág 2020-ban az Év vadvirága volt. Leginkább a nyirkos és sziklás erdőket szereti. A virágzása a leánykökörcsinhez hasonlóan márciusban és áprilisban figyelhető meg, bár ennek a kis termetű növénynek a levelei akár egész évben kitarthatnak. Mivel élőhelyére érzékeny virágunk a nemes májvirág, ezért hazánkban is védett növényként tartják számon. Természetvédelmi értéke 5 000 Ft.

Kárpáti sáfrány

A lélegzetállítóan szép kárpáti sáfrányt hegyvidéki, alhavasi réteken, legelőkön, bozótokban, üde lombhullató erdőkben, gyertyános-tölgyesekben, keményfa-ligeterdőkben és ezek tisztásain lehet felfedezni. Ez az élénklila színű virág körülbelül 10-20 centire nő meg, és a virágait már februártól megcsodálhatjuk. A kárpáti sáfrány 1982 óta Magyarország védett faja és az eszmei értéke 10 000 Ft.

Tavaszi tőzike

A tavaszi tőzike messziről nagyon hasonlít a hóvirágra. Azonban a szembetűnő különbség a két virág között, hogy a tavaszi tőzikének lepelleveleinek csúcsán zöld vagy sárgás foltok láthatók, amíg a hóvirág ezen része teljesen fehér. Természetesen mind a két virág védett növényünk. A tavaszi tőzike 15-35 centi magas és leginkább az elegyes lomberdőket, a ligeteket, a nyirkos, de nem túl nedves réteket szereti. Virágzásában márciustól áprilisig gyönyörködhetünk. A tavaszi tőzike természetvédelmi értéke 5 000 Ft. A KSH adatai szerint Magyarországon 733 védett növényfajunk van, amiből 87 fokozott védettséget élvez.

Forrás: wikipedia.org

turistamagazin.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...