2020.03.10. 12:13:56 10614 324

Itt a tavasz, indulhat a kertrendezés!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha gyönyörű kiskertre vágysz, ne késlekedj, itt az ideje nekilátni előkészíteni a terepet. Összegyűjtöttük a legfontosabb teendőket, amiket semmiképp nem hagyhatsz ki, ha csinos kertecskében szeretnél gyönyörködni az év többi részében. Végre itt a napsütés, és a hideg sem olyan csípős már, hát irány a friss levegő!

Díszkert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Díszkert

Ideje leporolni a kerti szerszámokat és a kertészkedő-kedvünket! Számos teendő vár ránk még a palánták kiültetése előtt is. Míg a tél a lezárásé, a takarításé volt, a tavasz a megújulási és az előkészítésé, ahogy minden évben. Reméljük mostanra mindenkinek sikerült megszabadulnia növényei haszontalan részeitől, majd ki- és letakarítani mindent. A tiszta kert egyébként nem csak a növényeink védelmében fontos, de a legtöbb teendőnk során is, hiszen nem akadályoznak a munkában a kerti szemetek és még szívesebben is állunk neki a tevékenykedésnek rendezett környezetben!

Lássuk, milyen feladatok várnak ránk odakint!

Vidék-fitnesz – azaz elő az ásóval, de csak szükség esetén!

Mindenekelőtt legyen egy terved arra, hogy hová mit kívánsz majd ültetni. Nézz utána az adott növény igényeinek és szükség esetén ásással forgasd meg, lazítsd fel a talajt. Ezáltal levegősebb lesz, a nedvességet is jobban issza és később az ültetéssel is könnyebb a dolgod. Ám megvannak a hátrányok is, így fontos mérlegelni. Például a föld természetes mikroorganizmusait erősen megtizedelhetjük egy alapos ásással, hiszen felborítjuk a számukra ideális hőmérsékletet és nedvességtartalmat. Ez pedig nem jó hír, a mikroorganizmusok hasznosak számunkra. Azon túl pedig a gyomok, gazok magjait felszínre forgatva segítjük azok csírázását, szárba szökkenését.

Tehát nem minden esetben érdemes ásóért nyúlni. Összegezve leginkább csak akkor, ha korábban kihasználatlan területet ültetnél be, vagy nehéz, agyagos földdel van dolgod. Utóbbit ősszel is érdemes alaposan átforgatni!

Talajlazítás és trágyázás

Ahhoz, hogy az ásványi anyagokat és a komposztot alaposan a földbe tudjuk dolgozni, érdemes a talaj felszínét trágyázás előtt fellazítanunk. A kapálást azonban óvatosan végezzük. Vigyázzunk rá, hogy a talajtakaró növények gyökerei lehetőleg ne sérüljenek.

Mikor fellazítod a talajt, sokkal jobban képes befogadni a tápanyagokat. Tehát ezt követően kezdődhet is a trágyázás!

Tavasszal ez rendkívül fontos lépés, hiszen a növekedéshez sok-sok tápanyagra van szüksége a növényeinknek. Igyekezzünk szerves trágyával kényeztetni a kertünket és ha a cél a virágba borulás, akkor magas foszfortartalmú, káliumot és más nyomelemeket tartalmazó terméket használjunk!

A komposzt az egész kertünknek jót tesz, minden zöld lakónk megtalálja benne a számára fontos összetevőket.

Mohagondok? Jöhet a moha-gondnok!

A kertben helyenként megjelenő moha általában erősen savas talajról árulkodik. Talajtesztelő készlettel biztosra mehetünk és ha megbizonyosodtunk arról, hogy ez a moha oka, akkor jöhet a megoldás. Lazítsuk fel, -szintén a gyökerekre kiemelten vigyázva- a talajt, majd keverjünk a megdolgozott földhöz gyepkezeléshez használt meszet!

Forrás: otthonokesmegoldasok.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...