2018.05.08. 14:30:46 10637 341

Ismerd meg a muslicákat, hogy védekezhess ellenük!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A jó idő és a friss idénygyümölcsök megjelenésével egy aprócska, ám annál bosszantóbb vendég érkezik a gyümölcsösök, piacok és otthonaink „légterébe” a szemtelen és iszonyat nehezen kiirtható gyümölcslégy személyében. A kedves hangzású gyümölcslégy elnevezés valójában a hazánkban oly gyakori, közönséges ecetmuslicára vonatkozik.

Muslica banánon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Muslica banánon

A 3-4 mm hosszúságú rovarok elég picik a szemrevételezéshez, de annyit mindenesetre szabad szemmel is jól láthatunk, hogy világos barna vagy egészen sötétbarna színűek is lehetnek.

Az érett gyümölcsök vagy zöldségek héján található petéket könnyedén hazavihetjük magunkkal, ahol is a petékből krémszínű lárvák fejlődhetnek ki, majd kaphatnak szárnyra idővel. Ez a folyamat maximum 8 nap alatt le is zajlik, és a felnőtt rovarok 2 napon belül nekiállnak újabb túlérett gyümölcsöt vagy zöldséget (pl. banánt vagy burgonyát) keresni a szaporodáshoz. A lárvák egészen kevés bomló táplálékkal, azaz az erjedő növényen elszaporodó baktériumokkal és gombákkal is beérik, lehet az akár egy pici darab bármelyik gyümölcsből, ami beesik a konyhaszekrény alá. Ezért a nyári hónapokban fokozottan oda kell figyelnünk a higiéniára.

Az a kifejlett muslica, amelyik mondjuk, nem esik bele a kihelyezett csapdába, általában 4 hétig él. Mivel a rovarölő szerek csak a felnőtt példányokat pusztítják el, ezért nagyon nehéz védekezni a muslicák ellen. Korábbi tanácsainkat kiegészítve érdemes a kertben összegyűjteni és megsemmisíteni a fákról lehullott gyümölcsöket. Szintén ez vonatkozik a földre került és ott romlásnak indult zöldségekre is!

Az újrahasznosításra szánt szelektív hulladékot, mint például gyümölcslevet tartalmazott flakonokat és dobozokat vagy éppen a konzerves és befőttes üvegeket mindig alaposan ki kell öblíteni, miután üressé válnak. Az utóbbi években sajnos a klímaváltozás hatására kis hazánkban is egyre elterjedtebb a pettyesszárnyú muslica, amelyik az ártalmatlanabb rokonától eltérően már akár az érőfélben lévő vékonyabb héjú gyümölcsökbe és zöldségekbe is képes petéket rakni. Emiatt a kertben érő eper, málna és szőlő sincs biztonságban tőlük.

Forrás: extension.psu.edu, wikipedia.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...