2018.05.08. 14:30:46 10786 342

Ismerd meg a muslicákat, hogy védekezhess ellenük!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A jó idő és a friss idénygyümölcsök megjelenésével egy aprócska, ám annál bosszantóbb vendég érkezik a gyümölcsösök, piacok és otthonaink „légterébe” a szemtelen és iszonyat nehezen kiirtható gyümölcslégy személyében. A kedves hangzású gyümölcslégy elnevezés valójában a hazánkban oly gyakori, közönséges ecetmuslicára vonatkozik.

Muslica banánon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Muslica banánon

A 3-4 mm hosszúságú rovarok elég picik a szemrevételezéshez, de annyit mindenesetre szabad szemmel is jól láthatunk, hogy világos barna vagy egészen sötétbarna színűek is lehetnek.

Az érett gyümölcsök vagy zöldségek héján található petéket könnyedén hazavihetjük magunkkal, ahol is a petékből krémszínű lárvák fejlődhetnek ki, majd kaphatnak szárnyra idővel. Ez a folyamat maximum 8 nap alatt le is zajlik, és a felnőtt rovarok 2 napon belül nekiállnak újabb túlérett gyümölcsöt vagy zöldséget (pl. banánt vagy burgonyát) keresni a szaporodáshoz. A lárvák egészen kevés bomló táplálékkal, azaz az erjedő növényen elszaporodó baktériumokkal és gombákkal is beérik, lehet az akár egy pici darab bármelyik gyümölcsből, ami beesik a konyhaszekrény alá. Ezért a nyári hónapokban fokozottan oda kell figyelnünk a higiéniára.

Az a kifejlett muslica, amelyik mondjuk, nem esik bele a kihelyezett csapdába, általában 4 hétig él. Mivel a rovarölő szerek csak a felnőtt példányokat pusztítják el, ezért nagyon nehéz védekezni a muslicák ellen. Korábbi tanácsainkat kiegészítve érdemes a kertben összegyűjteni és megsemmisíteni a fákról lehullott gyümölcsöket. Szintén ez vonatkozik a földre került és ott romlásnak indult zöldségekre is!

Az újrahasznosításra szánt szelektív hulladékot, mint például gyümölcslevet tartalmazott flakonokat és dobozokat vagy éppen a konzerves és befőttes üvegeket mindig alaposan ki kell öblíteni, miután üressé válnak. Az utóbbi években sajnos a klímaváltozás hatására kis hazánkban is egyre elterjedtebb a pettyesszárnyú muslica, amelyik az ártalmatlanabb rokonától eltérően már akár az érőfélben lévő vékonyabb héjú gyümölcsökbe és zöldségekbe is képes petéket rakni. Emiatt a kertben érő eper, málna és szőlő sincs biztonságban tőlük.

Forrás: extension.psu.edu, wikipedia.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egészségvédő kincsünk, a paprika (és egy isteni recept)

Az étkezési paprika számos fontos vitamin természetes forrása, melynek C-vitamin-tartalmáról kiderült, hogy akár ötször annyi is lehet, mint a citromé. Továbbá olyan értékes anyagok is megtalálhatók benne, mint a kalcium, a vas és az aminosavak. A fogyasztása - sok növénytársához hasonlóan - hozzájárul az egészséges emésztéshez, a benne lévő terpenoid vegyületféle, a kapszidiol, pedig jó hatással van a szívegészségre. Ám ez nem minden…

A „luxusgyümölcs”, ami Kelet-Ázsiában a halhatatlanságot jelképezi + recept

Nem csupán Weöres Sándor Kert című kedves versében terem a vaj-alma, a saláta-bokorka, az érett, piros alma és a puha szőlő társaságában méz-körte, hanem a világ számos táján. A különféle kultúrákban pedig gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet ez a gyümölcsféle, mely immár különleges művészeti megoldással is bír, mégpedig a Buddha alakú körte formájában. Ezeket a kreatív kínai gazdák által formált és gondozott „körteszobrokat” luxusgyümölcsként tartják számon. Milyen titkokat fed fel magáról ez a rózsafélék családjába tartozó növény?

Habkönnyű tojáslikőrös süti – Nyáresti beszélgetések tökéletes kiegészítője lesz!

Édességre vágysz, de nem akarsz túl sok időt a konyhában bíbelődni? Legyen gyorsan elkészíthető, de a kiadós is? Fel van adva a lecke, de megkíséreljük a lehetetlent, és adunk neked egy szívet melengető, gyorsan elkészíthető, mégis laktató sütit. Csődítsd össze a családot, barátokat, mert pikk és pakk, kész is lesz!