2015.08.21. 08:00:00 5845 146

Iskolába megy a gyerek! Mire figyelj?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Olvasóink többsége gyakorló szülő, talán már túl is van az iskolakezdés nehézségein. Anyagilag is megterhelő az augusztus, de lelkileg is fel kell készülni, és legalább ennyire fontos, hogy a gyerek érzéseire is figyeljünk!

Kisiskolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kisiskolás

Nem tudjuk megmondani a tutit, csak összegyűjtjük a tanácsokat, melyekkel talán segíthetünk a kezdeti nehézségeken átlendülni.

Utazás

Az iskola kiválasztásán már túl vagytok, vagy talán nem is annyira döntés volt, csak beiratkozás.

Ha szerencséd van, nem kell nagy kitérőt tenni, és a munkahelyedre is időben érsz be. Ha kevésbé jó helyen sikerült iskolát találni (nagyvárosokban ez gyakoribb), akkor mindenképpen egyeztess a főnököddel, és kérd, hogy néhány héten keresztül csúsztassatok a munkaidőn. Fél vagy egy óra késést ilyen esetben még a legszőrösebb szívű munkaadó is megenged, viszont a korrektség jegyében felajánlhatod, hogy annyival rövidebb lesz az ebédidőd, vagy tovább maradsz nap végén. Mindenképpen tartsd is be!

És hogy miért ilyen fontos ez? Mert a gyereknek ez a leginkább megterhelő. Az óvoda után (ahol ott voltak a barátai) egy teljesen új baráti köre lesz, ahol máshogy kell viselkedni (hogy mást ne mondjunk, elmarad a délutáni alvás), kevésbé van idejük a tanároknak a gyerekek lelkével foglalkozni, mint az oviban. A szülőknek pedig sokkal többet kell kérdezni, mi volt aznap, ha a gyerek nehezen mondja el, ültessünk le vacsora után, és szedjük ki belőle.

Figyelem

A gyerek életében az iskola hatalmas változás. A gyerekek ebben a korban még várják, számtalan izgalom elé néznek, új barátokat ismernek meg. Közben számtalan új szokást kell felvenniük, például a folyamatos figyelmet ebben az időszakban tanulják meg. Ennek kialakításához nagyon jók az esti mesék, ahol végig figyelnie kell. Erre rá is segíthetünk azzal, ha időnként megállunk az olvasásban, és visszakérdezzük, érti-e mi történt.

Szünetek

Általános iskola első osztályában még gyakori, hogy a gyerek nem bírja ki a 45 percet mosdó nélkül, sajnos ezt is meg kell tanulniuk. Természetesen ezt is tudjuk otthon gyakorolni, például a fent említett meseolvasással. Azért túl szigorúak ne legyünk, nem azonnal kell megtanulniuk. Lényeg, hogy rendszeresen tartsunk szüneteket - akkor is, ha ő még nem érzi úgy. Ezzel kialakulhat a rendszer, hogy sajnos nem az ő működéséhez igazodik a szünet.

Építsük az önbizalmát

Dicsérjük meg a gyereket minden elért eredményért, és a sikerekkel hozzuk "kényelmes" helyzetbe: bátran hívjuk fel és mondjuk el a nagymamának, ha a gyerek ötöst hoz haza, hogy milyen ügyes.

Fontos, hogy pénz vagy tárgyi jutalmazást ne használjunk, könnyen elvárt lesz!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...