2018.04.30. 13:24:08 8988 241

Internetes rendelés - Mikor jön létre a szerződés?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Webáruházból történő vásárlás esetén a vételár teljesítésének és az termék átvételének időpontja szükségszerűen nem esik egybe. Ettől függetlenül az eladó és a vevő közt szerződéses jogviszony keletkezik (ne feledjük, hogy ingóságok esetén az írásba foglalás nem kötelező!), mellyel kapcsolatban az időbeli eltérés felvethet problémákat.

Online vásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Online vásárlás

Hatályos polgári törvénykönyvünk akként rendelkezik, hogy a szerződés egyfelől kötelezettséget keletkeztet a felek számára az általuk vállalt szolgáltatás teljesítésére, másfelől jogosultságot teremt az ezért cserébe járó szolgáltatás követelésére. Korántsem mindegy tehát, mikor jön létre a szerződés, mely alapján a teljesítésre igényt tarthatunk.

Interneten keresztül történő adásvétel esetén, a termék kiválasztását és megrendelését követő leggyakoribb lépés, hogy az eladó automatikus visszaigazolást küld a vevőnek a rendelés beérkezéséről és feldolgozásáról. Ennek ténye jellemzően feltüntetésre kerül a webáruház vásárláshoz használt felületén, illetőleg e-mail üzenetben is megérkezik a felhasználó által megjelölt elektronikus levélcímre.

Önmagában az automatikus visszaigazolás azonban nem jelenti azt, hogy a szerződés ténylegesen létrejött. Az Európai Fogyasztói Központ hazánkban is elfogadott álláspontja szerint erre akkor kerül sor, amikor az eladó újabb üzenetben vagy más alkalmas módon értesíti a vevőt a rendelés teljesítéséről, vagy – a választott szállítási – és fizetési mód függvényében – a termék feladásáról, illetőleg az átvétel lehetőségéről. Ettől az időponttól tehát az eladó igényt tarthat a vételár megfizetésére, a vevő pedig a megrendelt dolog átadására.

A webáruházak üzemeltetői általános szerződési feltételeikben rendelkezhetnek arról is, hogy a szerződés létrejöttét követően milyen határidők megtartásával és miként lehetséges megszüntetni a jogviszonyt. Meg lehet ezt tenni egyoldalúan vagy konszenzusos alapon, írásban vagy a webes felület megfelelő lépésein keresztül.

Amennyiben a vevő a rendelés véglegesítését követően bármely okból meggondolja magát, a termék átvételét követő tizennégy napon belül még joga van indoklás nélkül elállási jogát gyakorolni. Ebben az esetben igényt tarthat a kifizetett vételár visszautalására, feltéve, hogy a saját költségén gondoskodik a terméknek az eladóhoz történő visszajuttatásáról.

Szerző: dr. Heinrich Renáta

Forrás: DAS

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

A szomszéd fűje… – indulnak a kerti munkák

Beköszöntött a tavasz, eljött a kerti munkák ­ideje. Ugyanúgy ahogy a Társasházban élők a terjengő ételszag és a felszálló cigarettafüst miatt tudnak éveken keresztül megoldhatatlannak tűnő vitákat folytatni, addig vidéken, illetve kertes házban élő szomszédok ugyanilyen megoldhatatlannak tűnő konfliktusa a fűnyírás és az egyéb zajjal járó kerti munkák.