2020.03.27. 14:00:34 9650 280

Induljon a palántanevelés!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Itt az ideje gondolni az ültetésekre, eltervezni, hogy mi mindent szeretnénk házilag megtermelni. Abban is érdemes gondolkodnunk a koronavírus idején, hogy a túltermelést, ami nem fogy el otthon, kinek tudjuk majd odaajándékozni, akinek szüksége lehet rá. De nézzük, milyen palántákat kell most előnevelnünk, hogy később teremjen?

Saláta palánta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Saláta palánta

Van, amit már egyből ágyásba vethetünk, ám akadnak olyan termések is, melyeket korai volna még kintre ültetni. Ezeket benti, télikerti vagy szobai palántaneveléssel indítsuk el a fejlődés útján. Később már csak ki kell választanunk a számukra ideális helyet a kertben és kiültetni őket.

Cékla

A cékla igazi vitamin bomba, nem csak savanyúságnak, de köretként vagy pikáns lekvárként/szószként is elkészíthetjük. Nyersen is, sütve is ízletes, ropogósra aszalt cékla szeletek pedig jól helyettesítik az egészségtelen chipseket. Ültessünk hát céklát! Vetési mélysége 1-2 centiméter, de egyelőre még inkább tejfölös dobozba, vagy vetőtálcára ültessük. Fagy ne érje, inkább hagyjuk melegben csírázni, növekedni. Társnövényként bab, kapor, karalábé és uborka is megfelelő mellé.

Padlizsán

Üzletben igen borsos árat kérnek érte, még nyáron is, ezért különösen érdemes otthon termesztenünk. A vinetta (erdélyi padlizsánkrém) húsoknak, pirítósnak, szendvicseknek remek kísérője, de fogyaszthatjuk a padlizsánt grillezve, sütve vagy épp tejfölös görög padlizsánsalátaként is. És akkor még a padlizsános lecsót nem is említettük… Tehát jócskán van okunk padlizsán magokat dugdosni a kis palántázó edényeinkbe. 1-1 centi mélyre vessük el a magokat és locsolgassuk szépen, fagymentes helyen. 8-10 hét tenyészidővel számolhatunk. Hüvelyesek társnövénye.

Paprika és chili

Paprika palántázás is aktuális még, bár ezt már korábban is megkezdhettük. A kiültetéssel várjuk meg az április közepét, végét, amíg elmúlik a hűvös idő. Ha szereti a család a csípőset, érdemes néhány különböző chili félét is kipróbálnunk. Ezekből általában nagy mennyiség nem fogy, így 4-5 palántából biztosan lesz annyi termés, hogy még ajándékozhatunk is. Konyhába, teraszra is ajánljunk, mert a kis növény virágzáskor és termése neveléskor is jópofa, színes dísze a helyiségnek. Azonban, ha nagyobb területünk van még a kaliforniai paprikával is próbálkozhatunk, nagy öröm lesz a siker. Tenyészidő 6-8 hét és remekül fogja magát érezni paradicsom és uborka közelségében.

Paradicsom

Szintén érdemes próbálkoznunk többféle, különleges típussal, hiszen a koktélparadicsomok, fekete, sárga paradicsomok termesztése sem több energia, mint hagyományos társaiké, mégis egészen új ízélményt adnak. Mikor magot választunk, tartsuk azt is szem előtt, hogy mire szeretnénk használni majd a termést. Aszaláshoz húsosabb, például lucullus fajtát ültessünk, míg paradicsomléhez inkább lédús típus mellett érdemes letenni a voksunkat. Tenyészideje 12 hét, társnövényei a paprika és a bazsalikom.

Saláta

Szendvicsbe, salátakeverékekhez, na meg persze tojásos nokedli mellé elkészítve is remek. Kintre vetni most még csak melegebb területeken lehet, azonban a palántanevelését már most megkezdhetjük. Számos típusból válogathatunk, érdemes egy-két újdonságot is kipróbálunk. 1 cm mélységbe ültessük. Tenyészidő 5-10 hét. Uborka és hagymafélék között jó helye lesz.

Vörös káposzta

Talán többen ráismernek, ha lila káposztaként említjük. Az előnevelt palánták már most is mehetnek ki a szabadba, azonban, ha magot vetnénk, most még érdemesebb bent próbálkozni. 14-21 hét tenyészidőre számíthatunk. Zeller, hagyma és paradicsom jó társnövénye.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...