2014.09.01. 09:23:11 4073 25

Indul az iskola - Milyen változások lesznek az új tanévben?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hétvégén már túl voltunk az évnyitókon, hétfőtől pedig újra nehéz az iskolatáska. Jönnek az új (tan)évi fogadalmak diáktól, tanártól, szülőtől egyaránt: „Többet tanulok!” „Szigorúbb leszek./Nem leszek olyan szigorú.” „Igyekszem jobban odafigyelni a gyerek tanulmányaira!” Ezek betartása mind az érintetteken múlik. Ám vannak változások, melyek a rendszerben tevékenykedőktől függetlenek.

Iskolakezdés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Iskolakezdés

Csupa újdonság: tanterv és tantárgyak

Az új kerettanterv már az elmúlt tanévtől, felmenő rendszerben bevezetésre került, vagyis a 2014/2015-ösben az 1-2., 5-6., 9-10. évfolyamon is e szerint folyik a tanítás.

A tanterven belül 10 százaléknyi szabadon felhasználható kerettel rendelkeznek az iskolák. Tehát vagy plusz óraszámban tanítanak egyes tárgyakat, vagy olyan „óratémák” közül is választhatnak, mint a családi életre nevelés, az etikus vállalkozói ismeretek, a kajak-kenu, túrázás, sakk vagy a jelenismeret.

Ami az új tantárgyakat illeti…

Az 1-8. osztályosok heti egy alkalommal tanulják majd az erkölcstant vagy a hit- és erkölcstant.

A felső évfolyamba lépők (5. osztály) a hon- és népismeret vagy a dráma és tánc tárgyak közül választhatnak heti egy órában, míg az „ifjú középiskolásoknak” (9. évfolyam) a drámán kívül a mozgókép és médiaismeret jut.

1-7. osztályig életvitel és gyakorlat, illetve technika órát is látogathatnak a nebulók, továbbá a 10. évfolyamig (kivéve a szakközépiskolákat) kötelező lesz egy óra vizuális kultúra, heti egy alkalommal. Ugyanilyen gyakorisággal és óraszámban jön 11. évfolyamtól az etika.

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell

Ettől az évtől már nem is olyan kicsi. :) A 2012-ben bevezetett mindennapos testnevelés óra az idei tanévtől már a 1-3., 5-7. és 9-11. évfolyamot is érinti, Heti két óra kiváltható valamilyen diáksportköri tevékenységgel, esetleg versenysporttal. Utóbbi esetében a nebulónak rendelkeznie kell egy amatőr sportolói szerződéssel, vagy egyesületi tagsággal.

Közös tudás, közös tankönyvből

Az idei év január 1-től állami kézben lévő tankönyvellátás ezt a tanévet érinti csak igazán: az iskolának egy központilag kiadott listáról lehet választani, évfolyamonként (1-2, 5-6., 9-10. osztályokat érintve) két könyvet.

Nemcsak közös, ingyenes is

Legalábbis két évfolyamnak, az 1. és 2. osztályba lépőknek biztos. A legkisebbek 3000 Ft állami támogatást kapnak fejenként, vagyis ennyibe kellene belesűríteni az ingyenes csomagot.

Ezeket a könyveket aztán az év végén vissza kell adni az iskolának. Ha a tankönyv megsérül, használhatatlanná válik, a szülőnek kell megtérítenie a kárt.

Indul a tanfelügyelőség

A felügyelők dolga a 18 ezer tanár minősítése, a pedagógia dokumentumok átvizsgálása, óralátogatás, illetve a pedagógusok, intézményvezetők „meginterjúvolása”. Körülbelül 12 ezer ilyen ellenőrzés várható.

Még egy újdonság: a Nemzeti Pedagógus Kar

Elindul egy új szervezet munkája is, vagyis az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben tanárként, közalkalmazottként foglalkoztatottak önkormányzattal rendelkező Nemzeti Pedagógus Kara. Minden állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményben, tanárként tevékenykedő személy automatikusan a tagja lesz.

Egy igazán jó hír: emelkedő bérek

Szeptembertől már a néhány éve pályán lévők is jobban örülhetnek: a főiskolai végzettségű, 3-5 éve a szakmában dolgozó tanárok 198 ezres, míg a 12-14 éve tapasztalattal bírók 232 ezer forintos bruttó fizetésre számíthatnak. Az évek számában azonos, ám egyetemi végzettséggel bírók bruttója 218, illetve 255 ezerre nő.

Ám a középfokú végzettségűek nem örülhetnek annyira: ők 300-400 forintos bruttó emelésre számíthatnak, míg az alap-vagy mesterdiplomával rendelkező, pályakezdő társaik maximum 7000 forint körüli bruttó növelésben bízhatnak.

Forrás: eduline.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?