2020.08.28. 17:18:59 11581 340

Indukciós főzőlap, pro és kontra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az indukciós főzőlapok egyre több ember fantáziáját izgatják a nyári konyha felújítások nyomán, de jó tisztában lennünk a választás előtt minden előnnyel és hátránnyal. A tökéletes választás után pedig indulhat a konyhai remekelés!

Indukciós főzőlap - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Indukciós főzőlap

Az indukciós főzőlap a korábbi tűzhelyektől teljesen eltérő technikával működik. Indukciós részecskéi rezgésbe jönnek áram hatására, és ez az oszcilláló mozgás mágneses mezőt képez. Tehát a fűtőszalag biztos nem fog benne tönkre menni, mivel az nincs.

Néhány érv az indukciós főzőlapok mellett

A leginkább szembetűnő különbség a hatásfokban rejlik, a hagyományos, kerámiás társaiknál 80%-al nagyobb hatásfokra képesek. A gáztűzhelyek pedig konkrétan nyomába sem érnek ennek a teljesítménynek. Például, mikor vizet forralunk, az indukciós főzőlap jóval gyorsabban eljuttatja a forráspontig azt. A hőveszteség is rendkívül alacsony és komoly energiamegtakarítást érhetünk el, ha legalább 3-4 mm falvastagságú edényekkel dolgozunk.

A biztonság talán még ennél is fontosabb. Az égési sérülések veszélye jelentősen csökken, hiszen nyílt lánggal egyáltalán nincs dolgunk és ha be van kapcsolva a főzőlap, akkor sem melegedik fel, míg nem helyezünk rá edényt. A lehűlés is igen gyors, és visszajelző led figyelmeztet az esetleges melegre. A gyerekzár pedig nem szorul magyarázatra, hatalmas biztonsági ugrás a gázrózsás tűzhelyekhez viszonyítva.

Takarítás szempontból is könnyebb a helyzet, hiszen nem tud annyira felforrósodni a felület, mint a gáztűzhely esetén és csak az edénnyel érintkező rész melegszik. A kifutó, kifröccsenő étel tehát kevésbé ég rá.

A nyári melegben pedig az sem utolsó szempont, hogy nem melegíti a légteret, így nem olvadunk oda a konyhapultra, mire elkészül az ebéd.

Mint a takarításnál már szóba került, az indukciós főzőlap csak ott melegít, ahol az edényhez ér, így a főző zónák alkalmazkodnak az edényed méretéhez. A nagyobb zónára is kerülhet kisebb edény, nem lesz baj és az étel is egyenletesen melegszik fel. A melegítés és hűtés pedig jóval gyorsabban történik kerámia vagy gáz társainál. Kisebb fokozatra váltás átállási ideje alatt tehát nem ég oda a kaja.

Hátrány is akad persze

Az ár több szempontból is negatívumként róható fel az indukciósok esetében. Eleve közel kétszer annyiba kerül egy gáz főzőlaphoz képest hasonló paraméterekkel ellátott indukciós verzió. Aztán ott az energia is. A földgáz olcsóbb, átalányfizetés esetén tehát jócskán megérezhetjük a különbséget a pénztárcánkon. Más a helyzet, ha napelemmel vagy más takarékos energiaforrással felszerelt házban élünk.

Szintén anyagi kérdés, de nem kizárólag anyagi, hogy nem minden edénnyel fogod tudni használni az indukciós elven működő tűzhelyed. Az edény aljának tökéletesen simának kell lennie és fontos az is, hogy mágnesezhető darabok jöhetnek csak szóba. Ugyanakkor vastag falú edényekkel járunk legjobban, ez sem elhanyagolható szempont. Tehát lehet, hogy néhány régi szeretett edényed többé nem tudod használni, és wokból is speciálisra lesz szükség. Erre van átmeneti megoldás, ahol a feltételeknek nem megfelelő edényeid is validáltak maradnak, ugyanis lehet kapni adapterlemezt, ami áthidalja a problémát.

Szintén hátrány a zaj. Egyrészt okozhatnak némi zörgést a beépített mini ventilátorok, másrészt a nem tökéletesen illeszkedő edény is kellemetlen „agyzsibbasztó” hanggal járhat. Ez keveseket zavar, ám akit igen, az valóban nehezen barátkozik meg vele.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...