2022.03.23. 13:00:00 5250 186

Íme, a szintetikus biológia csodája: Jönnek a CO2-t pusztító baktériumok
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ki gondolta volna, hogy az emberiség által évszázadok óta használt technológia, az erjesztés egyszer a légkör kedvezőtlen változásainak megoldásává is válhat? Most éppenséggel ez történik! Egy szintetikus biológiával foglalkozó vállalt ugyanis nagy előrelépést tett ez ügyben!

Baktériumok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Baktériumok

Adott egy baktérium, nevezetesen a Clostridium autoethanogenum, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy szén-dioxidból és szén-monoxidból acetont és izopropanolt képesek fermentálni. A folyamat végeredményeként kapott anyagok fertőtlenítőszerek, polipropilén és akrilüveg előállításához szükséges összetevők. Így kell két legyet ütni egy csapásra!

A felfedezésben nem csupán az a nagyszerű, hogy a CO és CO2 mennyisége csökkenthető a légkörben, és ezáltal akár az éghajlatváltozás is lelassulhat, hanem az is, hogy a folyamat melléktermékei olyan ipari alapanyagok, amelyek előállítása hagyományos módon meglehetősen sok erőforrást, azaz fosszilis tüzelőanyagot igényel.

Hogyan lesz a szén-dioxidból aceton?

Az erjesztés eredeti folyamata során az élesztőbaktériumok cukrot használnak fel és ezáltal végül etanol termelődik. Ezt sikerült most a szintetikus biológiával foglalkozó kutatóknak úgy módosítaniuk, hogy cukor helyett CO és CO2 kerüljön felhasználásra, és a folyamat végeredményeként izopropanol és aceton képződjön.

Az ipari üzemek - pl. acélgyárak - működése nagy terhet ró a környezetünkre, így idővel kimondottan versenyképes lehet ilyen megfontolásból is ez az új eljárás: Nemhogy CO2-t nem termelnek, hanem azt használnak fel a gyártás során! Az ilyen módon keletkező széngázokat a tervek szerint bioreaktorokba juttatnák és ott kerülnének átalakításra.
Sőt, a légkörbe kijutó káros anyagok felhasználása a cukor leváltásával magas alapanyagköltségektől is megszabadíthatja ezt az iparágat. Ez egy igazán költséghatékony megoldás a vegyészek részéről.

Forrás: www.inverse.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...