2015.03.11. 13:00:00 10000 268

Így ültessünk hónapos retket!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A március ideális a hónapos retek elvetésére. Ha szereted a friss ropogós retket, akkor ne várj vele, hiszen ez a zöldség azon kevesek közé tartozik, amelyeknek nem kell sem a meleg, sem a hosszú nappal. Bálint gazda tanácsait szedtük egy csokorba.

Hónapos retek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hónapos retek

A hónapos retek vetése

Mivel a reteknek nagyon hidegtűrő a magja, így már 2-3 fokban elkezd csírázni. 15 fokban már szépen fejlődik, és gyorsan kikel. Mivel nem bírja a hosszú nappalokat, így a kora tavaszi és akár az őszi időszak (szeptember-október) is alkalmas lehet a vetésére. Lehet fólia alatt is termeszteni, mivel szereti a nyirkos talajt. A gumóképződés idején sok nedvességet igényel, ha ezt nem kapja meg, csípős íze lesz és üreges belseje. A pudvásodás akkor is bekövetkezhet, ha túl hosszú ideig tároljuk.

Laza homokos talajba vessük lehetőség szerint, kb. 15-20 cm-re szórjuk egymástól a magokat. Az ún. drazsírozott magokat sűrűbben is vethetjük (4-5 cm-re) és bőségesen locsoljuk meg, hogy a nedvesség jól átjárja a vivőanyagot. Csak laposan takarjuk be földdel és tömörítsük a végén. Naponta locsoljuk, gyomtalanítsuk és ritkítsuk, ha szükséges.

Ha az idő engedi – márpedig most engedi – a kora tavaszi vetésnek már április végén termése lesz. A nagyobbakat szedjük ki először a földből, hogy a kisebbeknek legyen helye és elegendő tápanyaga.

Védd a kártevőktől!

Tavasszal a földi bolha ellen rendszeres hideg vizes permetezéssel védekezhetünk, ez megritkítja őket. A gyökérlégy lárvájából kikelő kukacok ellen  Basudin G vagy Galition nevű talajfertőtlenítőszerrel védekezhetsz. Ezt a barázdákba kell szórni a vetés előtt.

A finom hónapos retket szendvicsekhez, salátákhoz, hidegtálakhoz nyersen használhatjuk.

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A legjobb "nagyi lekvárja" receptek

Mai napig a számban is összefut a nyál, ha eszembe jut gyerekkorom szilvalekvárja. Családi házban éltünk, nagy kerttel. Sosem felejtem el, amikor ősszel elindult a gyümölcsszezon, összegyűlt a nagy család a szomszédsággal, és elindult a lekvárfőzés. Óriási üstben rotyogott a szilva, egész éjjel őrizték, kevergették, hogy jól megfőjön. Mi gyerekek természetesen nem mehettünk az üst közelébe, de emlékszem mennyire élveztük a felhajtást, az illatokat és egymás társaságát. Alig vártuk a kóstolást. Ott álltunk sorban a jókora karéj vajas kenyerünkkel, amire rákerült a frissen elkészült, épphogy kihűlt szilvalekvár.

Neki is szüksége van a „kényeztetésre” – Így ragyogjon újra a telefonod tokja

Azt már régóta tudjuk, hogy a telefonunkat bizonyos időközönként, jó esetben napi rendszerességgel nem árt fertőtlenítő tisztítószerrel átkennünk, mert baktériumok, egyéb kórokozók közkedvelt „nyaralóhelye”. Ha tokban tartod a telefonodat, természetesen mindez arra (is) vonatkozik.

A hét elején ismét csapadékosabb lesz az idő, a hét második felében melegedés kezdődik

A hét elején ismét csapadékosabbra fordul az időjárás és megerősödik a szél is, a legmelegebb órákban a hőmérséklet 14-20 fok között alakul. A hét második felében időszakos szakadozások mellett nagyrészt erősen felhős lesz az ég, és záporok, zivatarok is előfordulhatnak, de a hőmérséklet csúcsértéke ekkor már 15 és 24 fok között alakul.