2019.10.19. 14:59:59 10355 299

Így ülj biztonságosan az autódban!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A vezetés akkor is tengernyi sok kockázattal jár, ha a toppon vagyunk és mindent tudunk, amit a KRESZ-ről és a forgalomról tudni lehet. Bele kell számolni a véletlenek összejátékát és azt sem szabad elfelejteni, hogy a többi közlekedő is hibázhat, így váratlanul veszélyhelyzetbe kerülhetünk. Ekkor pedig még az is számít, hogyan ültünk benn az autóban. Olvass tovább a részletekért!

Biztonsági öv - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Biztonsági öv

A legfontosabb

Lehetetlen elégszer hangsúlyozni, hogy a biztonsági öv életet ment. Rutinként kapcsold be mindig azonnal beüléskor, egy idő után már fel sem tűnik. Van, hogy kényelmetlennek érzi az ember, de meghalni, vagy kerekesszékben élni a hátra lévőt sem lehet éppen kényelmes. Itthon ráadásul kötelező is.

A kényelem és a maximális védelem érdekében állítsuk lentebb vagy föntebb az ajtó mellett a biztonsági öv kiindulási pontját. Ilyenkor arra kell figyelned, hogy a válladon haladjon el az öv és a nyakadat ütközés esetén se tudja nyomni.

Az övpótló csatot kizárólag arra találták ki, hogyha valami tárgy van az anyósülésen, ne csipogjon az öv jelzés útközben. Az anyósülésen való szállítás azonban baleset esetén szintén nagy kockázati tényező, hiszen egy kézi táska is hatalmas erővel tud csapódni. Az öv annál jobban véd, minél jobban a testre simul. Ne bújj ki az övből! Ha lejjebb, a hónaljnál fog, nagyobb eséllyel pályázol nyaki sérülésre és a kormányt is könnyedén lefejeled. Áldott állapotban használj övterelőt, így nem a pocak fogja fel az ütést.

Gyerekülést mindig a leírásnak megfelelően rögzíts és a biztonsági övet a megfelelő helyeken vezesd el, és figyelj rá, hogy sosem haladhat az öv a gyermek nyakánál. Amikor előírásnak megfelelően van bekötve, pont jó magasságban tudja védeni gyermeked és nem okoz benne kárt.

Talpalatnyi hely – pedálok

Az ülés és a pedálok távolságát úgy állítsuk be, hogy térdünk enyhén hajlított állapotban pihenjen a pedál tetején. Egy esetleges baleset során ezáltal elkerülhetjük, hogy a pedálok benyomódása komoly láb- és medence sérüléseket okozzon, ráadásul még kényelmesebb is. Az is fontos, hogy ne üljünk túl közel. Ha a műszerfal behajlított térdünk magasságában van, sajnos az ütközés során a térdünk és a medencénk lesz a gyengébb láncszem.

Vedd kézbe a helyzetet – kormány

A kar a lábhoz hasonlóan enyhén hajlított tartásban kell jól elérje a kormányt. Ezt a háttámla állításával tudjuk szabályozni.

Remek kilátások – ülés, szélvédő

Fontos, hogy a tökéletes ülésbeállításnál ellenőrizzük, nem lettek -e ezáltal vak foltok a kilátásban. Ennek kiküszöbölésére az ülés magasság állítása segíthet. Nagyjából a szélvédő magasságának felénél kell az ülőlap elhelyezkedjen ahhoz, hogy a lehető legtöbbet lássunk. A túl közel húzott ülés pedig azért sem ideális, mert a perifériás látótér lecsökken, a tükröket pedig csak komoly fejfordítással látjuk jól. Túl alacsonyan ülés esetén megnő az autó előtt be nem látható tér.

A fejtámla beállítása kevesebb figyelmet kap, pedig nagyon lényeges. A minden szempontból beállított helyes üléshez viszonyítva, hátra dőlve az ülésben a fejtető és a fejtámla teteje nagyjából egy vonalba essen, így komoly gerincsérüléseket előzhetünk meg egy esetleges incidens során. Utasaid fejtámlájánál se feledkezzetek meg a beállításokról!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...