2020.11.26. 16:02:46 8820 229

Így teleltesd a leandered, hogy jövőre is szép legyen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tavasz végétől gyönyörű dísze a leander a kertnek, terasznak, erkélynek. Igazi mediterrán hangulatot kölcsönöz akár a bejáratunknak is. Viszont a hideget nem bírja, itt az ideje gondoskodunk a megfelelő teleltetéséről!

Leander - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Leander

Szépséges rózsaszín, fehér, piros, lila virágaival rengeteg pillanatot tesz még kellemesebbé a nyarunkból és ehhez csak megfelelő gondozásra van szükség. Mivel mediterrán növényről van szó, az ottani éghajlathoz közelítőt kell neki biztosítanunk, ahhoz, hogy csúcsformában tündökölhessen évről évre. Származási helyükön nem jellemző, hogy nagy hideg. Emiatt pedig nem is viselik jól, mínusz 5 foknál hidegebb környezetben fagykárokat szenvednek.

A megfelelő teleltetés lépései a következők:

Növényrendezés

Mielőtt téli helyet keresnénk leanderünknek, alaposan nézzük át és távolítsuk el róla az esetleges kártevőket. Gazoljuk ki a cserepet és szabadítsuk meg a növényt kopasz, hosszúra nőtt hajtásaitól is. Visszavágásra ezen felül nincs szüksége, arra majd csak tavasszal kerülhet sor.

Az ideális téli lak

A leander örökzöld növény, tehát korántsem nyújt olyan kétségbeejtő látványt a téli hónapokban, mint például a muskátli tövek. Téli helye azonban éppen örökzöld tulajdonsága miatt fontos, hogy fényben gazdag legyen. Jól szellőztethető, maximum 10 Celsius fokos helyiségben, például télikertben, lépcsőházban, folyosón jól érzi magát a tavasz beköszöntéig.

Gondozás a kiköltöztetésig

Földje ne legyen teljesen száraz, de túlöntöznünk sem szükséges, ezekben a hónapokban nincs nagy vízigénye. Időről időre ellenőrizzük, hogy nem kerültek-e kártevők a levelekre és ha igen, azonnal intézkedjünk az eltávolításukról. Hogyha kevésbé fényes helyet sikerült találnunk a leandernek télre, igyekezzünk a hőmérsékletet csökkenteni, legfeljebb 1-2 Celsius-fokig.

Hogyha nincs lehetőség beköltöztetni

Mediterrán növények esetén gyakran felmerülő kérdés, hogy mi legyen velük, ha nincs alkalmas teleltető helyünk, hiszen a szoba melege sem jó nekik télre. A leanderrel viszonylag egyszerű a dolgunk. Tegyük olyan helyre a növényt, ahol nem éri tartós fagy és nem megy -5 fok alá a hőmérséklet. Halmozzunk a kaspó alá szalmát, hogy a gyökereit is megvédhessük a talaj felől érkező hidegtől. Kaspóját vonjuk be vastagon buborékfóliával vagy kókuszszőnyeggel, amik nagyon jó hőtartók, az ágakat pedig finoman egy csomóba rögzítve tekerjük be légáteresztő gyapjú fóliával. Ez, bár, a légzést biztosítja, a növényt mégis szigeteli.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...