2016.12.08. 11:38:42 12544 302

Így lesz zöld az örökzöld – Tartsd életben a fenyőd!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor meghozzuk a fenyőt az ünnep előtti napon, vagy napokban, akkor mind azt szeretnénk, hogyha minél hosszabb életű lenne. Sokáig zöldellne és persze nem kellene alatta húsz percenként takarítani. Hogyan érhetjük el, hogy olyan tartós legyen a fánk, mintha cserépben ülő élő fa lenne? Vegyünk cserepes fát.. De ha mégis a vágott mellett döntünk, íme néhány tipp, amivel meghosszabbíthatjuk a karácsonyfánk élettartamát.

Zöld karácsonyfa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöld karácsonyfa

Válasszunk okosan!

Sárgult vagy sérült fenyőt nem érdemes venni, persze előfordul, hogy megesik rajta a szívünk „ugyan, a szeretet ünnepén ez a kis bénácska fa is pont jó lesz nekünk, ő se maradjon itt árván, ha már kivágták” gondolatokkal, de azt is számoljuk bele, hogy ez esetben elképzelhető, hogy karácsonyig sem fog kitartani a választott. Egyébként is érdemes minél tovább halogatni a fa vásárlást, hiszen minél frissebb vágás és minél rövidebb időt tölt száraz meleg helyen, annál tovább fogja bírni „használatban” a meleg szobában feldíszítve.

Típus és tartósság

Annyiféle fajta karácsonyfának valót választhatunk magunknak, hogy nem is gondolnánk... Mert nem csak Luc és ezüst van ám a világon! Sőt, tartósság szempontjából korántsem elhanyagolható tényező a fenyő fajtája. A legtartósabb fajták például a kolorádói jegenyefenyő, a normand és a kaukázusi jegenyefenyő, valamint a közönséges jegenyefenyő, na meg az erdei fenyő. Viszont ezzel szemben a feketefenyő és a lucfenyő egyáltalán nem jó partner ilyen szempontból, szépek, gyönyörűek tudnak lenni, és illatosak, de sajnos ez a szépség igencsak múlandó.

Az ünnepre várva

Hogyha a fenyőknek van lelkük, ilyenkor már biztosan boldog izgalomban remegve várják, hogy végre valaki feldíszítse őket nagy szeretettel és sok-sok csillogó dísszel. De az sem mindegy, hogy ezt az utolsó néhány napot hol tölti a kedves kis fenyőnk. Igyekezzünk világos, szellős, hűvös helyen tartani a díszítésig, hogy ne száradjon ki idő előtt.

Fenyőfa bevetésen

A szerencsésebb kivágott fenyők életében eljön a nagy pillanat, amikor valaki karácsonyfa talpba teszi őket, és elindítja a karácsonyfává válás díszes útján, hogy sok-sok örömöt lelhessen benne egy család apraja-nagyja. Azonban kevesen gondolnak arra, hogy a fenyő kiszáradását ügyesen késleltethetjük azzal, hogyha nedvesen tartható fenyőfa talpat teszünk alá, vagy nedves rongyba csavarjuk a fatörzs végét talpba állítás előtt. Ennek az apró trükknek ráadásul két extra előnye is van: kevésbé lesz tűzveszélyes a karácsonyunk, és még a karácsonyfánk fenyőillata is sokkal intenzívebben érezhető majd, sőt, a tüskék is lassabban potyognak.

Helyezd el okosan!

Reméljük a karácsonyfa állítást nem a cikkünk olvasásával párhuzamosan végzed kedves Olvasó, ugyanis feltalpazni ott praktikus a karácsonyfát, ahol a későbbi helye lesz. Most mégis azt javasoljuk, hogy tedd a lehető legtávolabb a radiátortól, egy hűvösebb, picikét magasabb páratartalmú szobába. Ezek is mind azt segítik, hogy lassabban induljon el a tűlevelek hullása, azonban a nagy melegtől le is kókadhatnak az ágak, így erre mindenképp érdemes figyelni.

További cikkek a témában:

Kiskarácsony, nagykarácsony – Tények a karácsonyfádról

Ezt kell tudnod a karácsonyfádról!

Kellemes készülődést kívánunk!

Kislolli

Forrás: hvg.hu/ingatlan/20091209_gondozasi_tippek_gyokeres_es_vagott_fenyo

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A télikert előnyei – Télen-nyáron közelebb a természetes környezethez

A télikert ma már jócskán túlnőtt eredeti „növénynövelde” mivoltán, azonban egyedi hangulatával, épületszerkezeti megoldásaival közelebb visz bennünket természetes környezetünkhöz. Éppen ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy sokak otthonszépítő és azt bővítő bakancslistáján előkelő helyhez jut.

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?