2015.03.06. 14:00:00 10375 324

Így kíméld a hátadat házimunka közben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Legszívesebben végigdőlnél a kanapén és heverésznél egész délután, netán hétvégén? Álom, édes álom.:) Sajnos, a mosás, vasalás, főzés, takarítás nevezetű „problémák” nem oldódnak meg csakúgy maguktól, és más sem fogja megoldani helyetted. Mindez persze nem is lenne olyan vészes, ha közben nem kínozna a fájdalom – valljuk be, egyik sem kíméli a hátadat. Legalábbis eddig ez is gondot okozhatott.

Takarítás hátfájással - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Takarítás hátfájással

De ennek most vége!

Valljuk be, elég kevesen vagyunk, akik egy-egy takarítás, „vasalásmaraton”, netán az egész napos főzőcskézés után ne görnyedt, fájó háttal jajveszékelnénk a kanapén, ágyon kinyúlva. Pedig némi erősítéssel, tornával, gyakorlattal elkerülhető lenne ez az állapot. De már az is segíthet, ha odafigyelnünk a tartásunkra, akár házimunka közben is. Következzék 4 apró, ám annál hasznosabb tipp, hogy elkerüld, de legalábbis enyhítsd a hátfájásod.

1. Éljen az állítható magasság!

Ahogy már fent is írtuk, házimunka közben is fontos lenne a helyes testtartás. Ám vannak olyan munkák, amik közben kivitelezhetetlen egyenes háttal állni. Vagy mégsem? Sok olyan háztartási eszközünk van, aminek mérete hozzápasszintható testmagasságunkhoz. Ilyen lehet a seprű, a vasalódeszka, esetleg a porszívó. Ne légy rest ezeket mindig „magadhoz mérten” beállítani. A legjobb, ha porszívóból olyat tudsz beszerezni, aminek elég hosszú csöve van ahhoz, hogy hajolgatás nélkül mindenhova elérjen.

2. Rendezd át a konyhát – ésszerűen!

A legnehezebb edények persze mindig a konyhaszekrény legalsó részében vannak. Ezzel alapvetően nem is lenne probléma, de hogyan szeded elő ezeket a szekrény leghátsó sarkából: egyenes háttal térdre ereszkedsz, vagy lehajolsz? Ha a serpenyő után való kutatás nem tartozik a hátkímélő feladatok közé, ideje változtatnod a konyhád berendezésén is. Ilyen egyszerű:

  • A munkafelület, tűzhely, hűtő, esetleg a mosogatógép magassága nem utolsó szempont. Az ideális méret, testmagasságtól függően, 70 és 80 centiméter között van.

  • Azokat az edényeket, kellékeket, amiket naponta használsz, tárold szemmagasságban. Így nem kell napjában többször is feleslegesen hajolgatnod.

  • Gondoltad volna, hogy az sem mindegy, hogy állsz mosogatás közben? Észrevetted már, hogy a felsőtested mindig meggörbül? Ezen változtatnod kell! Tartsd egyenesen a hátadat mosogatás közben és térdeidet picit hajlítsd meg. Sőt, helyezd át testsúlyod egyik lábadról a másikra.

3. Vond be a családot is!

Ne mártírkodj, a család is jobban értékel egy mosolygós, és segítséget kérni tudó, mint egy folyton a hátfájása miatt „síró” anyukát. Olyan apróságokat, mint a zoknik összepárosítása, felsöprés, a mosogatógép kipakolása, már a kicsik is be tudnak segíteni. És igen, tudjuk, hogy a férfiak néha szeretik kiszolgáltatni magukat, azért a kedves párunk, gyermekeink apja is besegíthet kicsit.

4. Cipekedj okosan!

A nagybevásárlásból valahogy be kell pakolni, azt a karton vizet is be kell vinni a kamrába, de a nehéz, frissen mosott ruhákkal teli kosarat is ki kell cipelni valahogy. A lényeg pontosan azon van, hogy hogyan? Ha nehéz terhet cipelsz, fontos, hogy guggolj le a ládáért, te

Forrás: haushaltstipps.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Quiche, az „ezerízű” francia lepény

Lehet, hogy különösen hangzik, azonban a quiche kifejezéssel egy misztikus-thriller, a Kindred, magyarul: A rokonok, nézése közben találkoztam életemben először. Miközben a főszereplő, Charlotte, a muszáj-rokonlátogatás előtti lelki előkészületek közepette megemlítette a quiche-t, rögtön azon kaptam magam, hogy már nem is a filmet nézem, hanem azonnal kutakodni, keresgélni kezdtem, hogy mi lehet ez az ételféle, amit Charlotte és párja szerint a meglátogatandó rokonok elég sűrűn fogyasztanak.

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.