2017.07.04. 17:30:03 6301 172

Hosszabb élettartalmú termékek gyártása mellett érvelt az Európai Parlament
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hosszabb élettartamú, könnyebben javítható használati tárgyak gyártását biztosító jogszabályok bevezetése mellett érveltek a képviselők az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén kedden.

Okostelefon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Okostelefon

Az EP képviselői 662 szavazattal 32 ellenében 2 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban arra szólították fel az uniós tagállamokat és az Európai Bizottságot, tegyenek lépéseket azért, hogy a vásárlók tartós, kiváló minőségű, javítható és fejleszthető termékekhez jussanak hozzá.

Aláhúzták: mivel az európai fogyasztók 77 százaléka inkább javíttatni szeretné elromlott készülékét, mintsem újat venni helyette, mihamarabb fel kell lépni a beépített elavulás ellen, a cserealkatrészeknek pedig megfizethetőnek kell lenniük.

A képviselők javaslatot tettek az árucikkek és azok szoftverei beépített elavulásának kezelésére is. Véleményük szerint több erős, könnyen javítható, minőségi termékre van szükség, termékkategóriánként pedig meg kell határozni a minimális tartóssági kritériumokat. Ha a javítás egy hónapnál több időt vesz igénybe, akkor a garanciát ennyivel meg kell hosszabbítani - mondták.

Olyan fontos alkatrészeket, mint az elemeket és LED-eket nem szabad fixen beépíteni a termékbe, hacsak ez biztonsági okból nem indokolt - húzták alá. Javaslatuk szerint szükség van a beépített elavulás fogalmának uniós definíciója kidolgozására és egy olyan szabályozás létrehozására, amely kiszűri ezt.

Azt hangoztatták, hogy a tagállamoknak ösztönözniük kell a tartós és javítható termékek gyártását, ami a javítási és használtcikk kereskedelmen keresztül munkahelyeket teremt és csökkenti a hulladékot.

A képviselők továbbá arra kérték a bizottságot, hogy vegye fontolóra egy tartósságot, javíthatóságot, fejleszthetőséget is elismerő európai címke bevezetését is.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.

Rejtélyes színek a fogkrémes tubusokon – így válassz!

Gyakran egy fogkrémvásárlás során a szimpátia alapján döntünk, amit legfőképpen a csomagolás tetszetőssége, és nem utolsó sorban a reklámok tudatalattinkban való rögzülése „irányít”. Tudatos vásárlóként azonban a csomagolás esztétikus adottságain túli üzenetek is érdekelnek bennünket. De vajon ki(k)nek hihetünk? A fogkrém esetében például hihető-e az a kijelentés, hogy a színkód tulajdonképpen „rejtett” információkat hordoz magában?

A tökéletes frizura titka? - 2+1 mondat, amit soha ne mondj a fodrászodnak

Eljöhet az az időszak az életünkben, amikor fodrászhoz menni felér egy wellnesshétvégével (és van olyan is, hogy már a hajmosás is ilyen:)). Ilyenkor ellazulunk, teljesen rábízzuk magunkat a másikra, nevetgélünk, csacsogunk… és sokszor olyan csúszik ki a szánkon, ami könnyen a frizuránk életébe is kerülhet.