2022.03.17. 09:10:00 6768 241

Holnap lesz az alvás világnapja: Érdekes és meglepő tények a durmolásról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

18-án lesz március hónap 2. teljes hetének péntekje. Ez a nap arról nevezetes, hogy aznap tartják az alvás világnapját, amely során az életminőségünkre nagy befolyással járó alvás fontosságára. Idén először hazánkban is megválasztják az Alvás Magyarországi Nagykövetét.

Zzz, alvás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zzz, alvás

Ha szerencsések vagyunk, akkor életünk közel egyharmadát alvással tölthetjük. Az éjszakái pihenés órái a szív pihentetéséről és az immunrendszer aktiválásáról szólnak, emiatt nagyon fontos, hogy megfelelő minőségben teljenek. Az alváshiány nemcsak a testet befolyásolja negatívan, de a szellemi teljesítőképességünkre is hatással van. A közelgő óraátállítás miatt egy egész órával rövidebb lesz az éjszaka, így érdemesebb lesz korábban nyugovóra térni!

Meghökkentő és szórakoztató tények az alvásról

  1. A felnőtt tigrisek és a kisbabák ugyanannyit alszanak. 16 órányi alvásra van szüksége a csecsemőkhöz hasonlóan is a csíkos nagymacskáknak is.

  2. A világ legkevesebbet alvó emlőseinek az elefántok bizonyulnak. A hatalmas állatok csupán 3 órát alszanak, és erre a kis időre is csak 3-4 naponta van szükségük. Velük ellentétben viszont a koalák átlagban 20 órát is szunyókálással töltenek.

  3. Az alváshiány az állatvilágra is jellemző probléma. Háziállatoknál, de még rovaroknál is megfigyelték, hogy álmatlanság miatt hasonló tüneteket produkálnak, mint mi, emberek.

  4. 1964-ben egy középiskolai diák 264,4 órát töltött ébren egy tudományos vásáron meghirdetett verseny kedvéért. Igen, ez pontosan azt jelenti, hogy 11 napot és 25 percet töltött alvás nélkül! Hivatalosan máig ez a leghosszabb idő, ameddig valaki nem aludt.

  5. Az emberek rendszerint 4-6 álmot is látnak egy éjszaka alatt, melyekre általában nem is emlékszünk, viszont rettentő fontosak az elmúlt nap(ok) történéseinek feldolgozása végett.

  6. Alvással kapcsolatosan több fóbiát is diagnosztizáltak: A dysania azt írja le, amikor ébredés után nem akarunk kikelni az ágyból, a klinománia az egész napos ágyban fetrengés utáni ellenállhatatlan vágya, míg az oneirofóbia a rémálmoktól való félelem. A szomnifóbia pedig az elalvástól való félelem betegsége.

  7. Az alvást nem lehet bepótolni. Az elmulasztott idő bizony elveszik, sőt hiába alszunk pl. egy átvirrasztott éjszaka után másnap pár órával többet, a kimaradt alvásidő kompenzálására szolgáló hosszabb alvás éppen hogy a fókuszálási képességünk és a reakcióidőnk rovására megy majd.

Forrás: www.zzzquil.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...