2014.09.24. 18:04:36 6244 42

Hogyan vásárolj külföldről online? Vámot kell fizetni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyon fontos tudnivalók, ha szeretnél külföldről vásárolni: az adóhivatal maga ad tippeket a külföldi internetes vásárláshoz, viszont az adófizetési kötelezettségekre és büntetőeljárásokra is figyelmeztet.

Online vásárlás | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Online vásárlás | Fotó: 123rf.com

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Facebook-oldalán sorolja a tudnivalókat. Eszerint az Európai Unión kívülről érkező áruk 22 euróig vám- és adómentesek, e fölött viszont vámot és/vagy általános forgalmi adót kell fizetni utánuk. A nem uniós tagországból érkező árut vámkezeltetni kell, amelyet megbízás alapján a fuvarozó vállalkozás végez.

A postán beérkező csomagok vámkezeléséről – eltérő megbízás hiányában – a belföldi postai szolgáltató, Magyar Posta Zrt. gondoskodik. A vámkezelés gyorsítása érdekében a csomagon a feladóval érdemes feltüntettetni a csomag tényleges tartalmát, valamint a megrendelő pontos elérhetőségét (cím, telefonszám, e-mail cím). Minden esetben a termék valós értékét érdemes megadni a vámeljárásban, mert ha nem reális értéket írtak rá, akkor a vámhatóság vizsgálatot rendel el. A NAV arra is figyelmeztet, hogy a vámosok – a fuvarozó vállalkozás jelenlétében – a csomagküldeményeket szúrópróbaszerűen kibonthatják.

Európai Unión kívüli országból történő rendelése előtt érdemes meggyőződni arról, hogy a termék behozatalához szükséges-e engedély vagy az adott termék nem tartozik-e tiltó, korlátozó rendelkezések hatálya alá. Engedély szükséges például kábítószerek, védett növények, állatok, illetve az ezekből készült áruk, védett vagy kulturális javak, haditechnikai termékek, fegyverek stb. vámkezeléséhez. Gyógyszer, fogyasztószer, potenciajavító termékek megrendelésekor fokozott figyelem indokolt, mivel ezen termékek behozatala engedélyhez kötött, és a kereskedők sokszor hamis vagy egészségre káros terméket árulnak.

Szellemi tulajdonjogot sértő áruk (hamis áruk, másolt szoftverek stb.) behozatala esetén szabálysértési vagy büntetőeljárást indíthat a vámhatóság. A behozott áruk továbbértékesítése esetén adófizetési kötelezettség keletkezhet, amelyet a következő évi személyi jövedelemadó bevallásban szerepeltetni kell.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...