2019.06.06. 08:07:37 9594 276

Hogyan ültessük át szobanövényeinket nyáron?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Átléptünk a júniusba, és mire észbe kapunk, már a meteorológiai nyár is a küszöbünkön liheg a forróságtól. Akkor, ha valakinek a lakhatása mellé nem adatott meg a kert annak összes feladatával együtt – most arról nem érdemes vitát nyitni, hogy a kerti meló áldás vagy átok – szóval, ha az emeleti lakásunkban szeretünk dzsungelt varázsolni a szobanövényeink segítségével, a hobbikertész alapvető feladatainak akkor sem szabad elmaradnia.

Vitorlavirág - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vitorlavirág

Bár a nagykönyvben megírtak alapján lassan lemaradunk az ideális, vagyis tavasz közepi átültetésről, azért érdemes szem előtt tartani, hogy milyen szempontok alapján esnénk neki mostanában a cserepeseknek.

Először is, mikor ültessünk?

  • Amennyiben például a növény gyökérzete teljesen átszőtte a földlabdáját. Ezt igen könnyen felismerhetjük amúgy.
  • Ültessünk akkor is, ha a növény földje nagyon tömör már.
  • Illetve ültessünk akkor is, ha a növény zöldje – a típusától függően, természetesen – aránytalanul nagy, elburjánzott a cserepének méretéhez képest.

Ezeket a szempontokat szem előtt tartva törekedjünk az ideális átültetési időpontot betartani, de ha mégsem úgy alakul a csillagoknak állása, akkor úgy essünk neki a cserepes növényeinknek. Semmiképpen sem érdemes átültetni akkor, ha virágzik az adott növény. Ha mindenképp viszket a tenyerünk és az ültetőkanalunk, akkor ebben az esetben legalább azt várjuk meg, amíg elvirágzik.

Hogyan essünk neki a nyári átültetésnek

Érdemes nedves földű növényekkel babrálni, tehát előtte azért locsolhatunk. Ha kicsi a növényünk, akkor a fejre fordított cserépből a kezünkbe rázogatjuk a növényt a föllabdájával együtt.

A gyökérzetet érdemes átnézni, megvizsgálni, de különösebben ne bántsuk. A cserép aljára kerüljön egy réteg vízelvezető réteg – például agyaggolyó – majd erre kerülhet a virágföld. Sose pakoljuk meg a cserepet teljesen a pereméig, gondoljunk a későbbi öntözésre is. Nagyanyáink aranyszabálya még mindig érvényes, a cserép méretében ugorjunk több számot, vagyis mindig törekedjünk arra, hogy a meglévő cserép méreténél csak eggyel legyen nagyobb az új.

Nem szükséges tehát kert ahhoz, összepiszkoljuk a kezünket földtúrás közben, de valószínűleg, aki szereti a növényeket és gondozza is őket, bárhol szerét tudja ejteni egy kis koszos, de örömteli munkának. Legyen az akár egy pár kaspó a belvárosi gangos ház harmadik emeletén akár.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.