2017.07.26. 08:31:08 8343 209

Hogyan szűrhetőek ki a kockázatos utazási irodák?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az elmúlt hetekben jelentős visszhangja volt annak, hogy egy utazási iroda ismét csődöt jelentett. Komoly felháborodást okozott az, hogy közvetlenül a bejelentést megelőzően még utasokat utaztatott ki külföldre és sokan elbukták a már befizetett részvételi díjat. Most arra keressük a választ, hogy miként szűrhetőek ki azok az utazási irodák, melyek kockázatosak lehetnek az utazások szempontjából.

Utazási irodában - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Utazási irodában

Sajnos 100%-os biztonsággal kiszűrni a kockázatot nem lehet. Ugyanakkor az első lépés az, hogy megbízható, már régóta a magyar vagy akár nemzetközi piacon lévő utazási irodával szerződjünk le. Ma már az internet segítségével igen könnyen ellenőrizhetőek ezeknek a cégeknek a tevékenysége és az, hogy milyen visszajelzéseket kapnak a fogyasztóktól. Ugyanakkor a legfontosabb az, hogy ma Magyarországon utazási szerződést kizárólag olyan iroda köthet, közvetíthet, amelyik rendelkezett és rendelkezik az érintett hatóság, jelenleg a Fővárosi Kormányhivatal engedélyével. Ez akkor adható ki, amennyiben az utazási iroda rendelkezik megfelelő vagyoni biztosítékkal. Ez a vagyoni biztosíték - összhangban az Európai Unió előírásaival - akkor megfelelő, ha a vagyoni biztosíték teljes összegű fedezetet nyújt a csőd esetén az utasok részvételi díjának visszafizetésére és a külföldön rekedt utasok hazaszállítására. Erről korábban a Kúria is jogerős döntésében rendelkezett.

Ha a hatóság ennek ellenére kiadja az engedélyt, akkor egyedi ügyben felmerülhet a Magyar Állam polgári jogi felelőssége is a kártérítés tekintetében.

Az utazási irodáknak tehát egy úgynevezett vagyoni kezesi biztosítást is kell kötniük. Ha megtörténik a baj, akkor az érintett biztosító kötelezettsége a bajba jutott utasok részére a segítségnyújtás biztosítása, így a hazautaztatás is, valamint a részvételi díjak visszafizetése.

Baj esetén, az érintett biztosító részére kell - a megadott elérhetőségeken keresztül - benyújtani az igényt. Ezt javasolt igazolható módon, bizonyítékokkal alátámasztva, írásban megtenni. Bizonyítható mód egy meg nem kezdett utazás esetén az utazási szerződés, mely a konkrét adatokat tartalmazza, valamint a részvételi díj utalására vonatkozó befizetési bizonylat, vagy átvételi elismervény.

Melyek lehetnek azonban az előjelei annak, ha egy utazási iroda vagyoni helyzete labilis?

Nehéz megmondani és kívülállóként nyilván a megítélése sem egyértelmű. Ugyanakkor árulkodó jel lehet az, hogy hirtelen, túlzott mértékű akciós utakat hirdet, melyek nyilvánvalóan a meghirdetett összegből nem teljesíthetőek. Szintén figyelmeztethetnek az interneten hozzáférhető fogyasztói minősítések, visszajelzések.

Bár teljes körű tippet adni a megelőzésre nem lehet, de javasolt az utazási irodák piacán körbenézni és nagy múltú cégekkel felvenni a kapcsolatot. Sajnos ebben az esetben is irányadó, hogy a legolcsóbb nem a legjobb.

dr. Burján Zsuzsanna

Forrás: D.A.S.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...