2014.09.08. 06:00:00 8295 44

Hogyan gyarapítsd a szókincsed? 8 tipp angol szavak tanulásához
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nyelvtanulás egyik legkönnyebbnek tűnő, mégis legnehezebb feladata a szavak tanulása, a szókincs fejlesztése. Különösen igaz ez az angol nyelvre, hiszen óriási a szókincse és a szavaknak nemcsak a jelentését, hanem az írásmódját és a kiejtését is külön meg kell tanulni, mivel egyáltalán nem érvényesül az úgy ejtjük, ahogy írjuk szabály. Ráadásul rengeteg idióma is van. Hogyan fejleszd a szókincsed?

Az angol kifejezéseket egyben tanuljuk meg! | Fotó: morguefile.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Az angol kifejezéseket egyben tanuljuk meg! | Fotó: morguefile.com

Tudnod, kell, hogy legalább 8-szor kell találkoznod egy szóval, hogy az beépüljön a szókincsedbe. Hogyan találkozhatsz ennyiszer egy szóval? Használni kell! Ne arra törekedj, hogy passzívan befogadd, amit hallasz, hanem mondd ki, írd le, foglald mondatba, keresd ki a szótárból. Magyarul, használd aktívan! Miért fontos ez? Ha nem használod, akkor egy váratlan szituációban egészen biztos, hogy nem fog az eszedbe jutni. Íme, egy-két okos gondolat az aktív szótanuláshoz.

1. Ejtsd ki hangosan!

Hallgasd meg a szavak kiejtését egy jó online szótáron, ami nem a google, és ejtsd ki a megtanulandó szót egymás után többször is. Akár a tükör előtt is állhatsz, és nézheted, hogyan formálod a szavakat. Ennek a technikának a segítségével legyőzheted a félelmed, és könnyebben beszélsz majd.

2. Olvassuk el a példamondatokat, majd gyártsunk saját példákat!

Ennél a feladatnál tartsd szem előtt az aktuális tudásod, és ne akarj körmondatokat írni. Csak egyszerűen! Alany, állítmány + egy mondatrész. A lényeg, hogy használd a megtanulandó szót.

3. Gyűjts szinonimákat vagy ellentétpárokat!

Rokonértelmű szavakat is írhatsz.

4. Szabad asszociáció!

Ebben a feladatban bármilyen szót leírhatsz, ami az adott szóhoz kapcsolódik. Ha a saját anyanyelveden jut csak eszedbe ilyen, akkor írd le úgy, majd keresd ki azokat is a szótárból.

5. Rendszerezz!

Könnyebben meg fogod jegyezni a szavakat, ha rendszerezed őket. Ez és az előző két feladat is segíthet a régi szókincs ismétlésében. Csinálhatod témakör szerint vagy ABC sorrendbe is rendezheted, illetve kombinálhatod a kettőt (ez a legjobb). Például 5 db O-betűvel kezdődő szó az étkezés témakörből: orange, order, offer, onion, organic food.

A kifejezéseket egyben tanuld meg a jelentésekkel együtt, ne szó szerinti fordításban. Hasznos rövid kis párbeszédeket írni, amelyekbe beillezs

6. Olvass, hallgass, nézz!

Az angol körülvesz minket. Egyszerűen csak nézz több feliratos filmet, olvass angol cikkeket az interneten és hallgasd más füllel a zenét, koncentrálj a szövegekre. Így többször fogsz érintkezni a nyelvvel és nagyobb eséllyel futsz bele olyan szavakba, amelyeket szeretnél megtanulni.

7. Illusztráljuk!

Ez főként gyerekeknél válhat be, de egy-egy jó rajz vagy kép bárkinek segíthet a tanulásban.

8. A lehetőségek tárháza végtelen

Az interneten kereshetünk különböző szókincsfejlesztő gyakorlatokat, nagyon jó a BBC nyelvtanulós portálja.

Ugye mennyivel izgalmasabbnak hangzik így a nyelvtanulás, mint a hagyományos, leírom 10-szer, aztán csak megragad a fejemben típusú tanulási módszerrel. Légy kreatív és tanulj élvezettel nap mint nap!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...