2015.05.26. 10:41:03 17534 285

Hogyan alakíts ki virágos párkányt?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy virágos ablakpárkányon mindig öröm kinézni és az utcafronton jól mutat. Nagyon hangulatos, amikor a színes virágok harmóniában vannak egymással és a házunkkal. De milyen balkonládát válassz? Mennyi és milyen föld kell bele? Hogyan öntözd és milyen virágok mutatnak jól benne? Megannyi kérdés felmerülhet.

Virágos erkély - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Virágos erkély

A balkonláda

Először is ki kell választani a méretben megfelelő balkonládát. Erre a célra legjobbak, legpraktikusabbak és legtartósabbak a műanyagládák. Többféle színben (fehér, zöld, barna) és formában kaphatóak, így mindenki kiválaszthatja a neki tetszőt, de akár le is lehet festeni. Leggyakoribb az agyagbarna szín, ez általában mindenhol jól mutat, de ha futó/csüngő virágokat választasz, akkor a szín miatt egyáltalán nem kell aggódni.

A virágládákat fém tartókkal rögzíthetjük a helyére, így megkímélhetjük magunkat az apró balesetektől. Választhatsz több kisebb ládát vagy egy nagyot. A kisebbeket egyszerűbb elhelyezni és beültetni is, de választásunk nyilván függ a ház adottságaitól és lehetőségeitől is.

A virágföld

Tápanyag-dús kerti földre vagy virágföldre lesz szükséged, hogy megtöltsd a virágládádat. Nem jó választás, ha útszéli szántásokról viszitek a földet, mivel az lehetséges, hogy olyan vegyszerekkel kezelték, amit a kényes, virágos növények nem bírnak. A sima virágföldhöz lehet tőzeget és homokot is keverni, A ládát ne töltsd teljesen tele vele. A földet két hetente tápoldattal is locsoljuk meg, hiszen a virágzáshoz sok tápanyagra van szükség.

Locsolás

Nyáron naponta egyszer meg kell locsolni a kinti virágokat, növényeket, hiszen nagyon hamar kiszárad a talaj. Ezt ne tűző nap sütésbe tegyük meg, hanem reggel vagy este, mivel a nagy melegben azonnal elpárologna a víz, így nem jutna el a gyökerekhez, és a növények levelét is megégetheti.

A ládák alátétjét is használjuk, hiszen ez akadályozza meg, hogy lecsepegjen a víz, illetve, hogy csak úgy elfolyjon a virágok szomjoltója. Léteznek úgynevezett önitatós balkonládák is, ezek megtartják a vizet és annyit vizet vehet fel a növény, ami neki kell, anélkül, hogy a gyökér berohadna.

A balkonládában is érdemes időnként meglazítani a földet, hogy az ne tömörödjön össze a növény gyökerénél. A föld tetejére tehetünk kavicsokat is, hogy kevésbé száradjon ki.

A virág

Nem véletlenül a muskátli a legnépszerűbb balkonláda lakó: sokáig virágzik, többféle színben kapható, futó és bokros verziók közül választhatunk és nem túl kényes. Jó ötlet tehát, ha színes muskátlikkal töltjük meg a ládákat.

A növényeket egyébként aszerint célszerű összeválogatni, hogy milyen a víz- és fényigényük. Hasonlókat ültessünk egy ládába. Törpe örökzöldeket és akár zöldségpalántákat is kiültethetünk az ablakba.

A petúnia, a bársonyvirág, az oroszlánszáj, a lobélia, a szalvia, a verbéna, koktélparadicsom, paprikapalánta, petrezselyem, metélőhagyma és más fűszernövények tehetik változatossá az ablakunkat.

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...