2016.08.16. 11:02:32 9251 197

Hitelkiváltás - miért ne hagyja ki a lehetőséget?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lehetséges, hogy Ön régebben vett fel hitelt, több éve fizeti már a törlesztőrészleteket, és meglehetősen nyomasztóan hat Önre, ha látja, mennyivel jobb ajánlatok vannak ma a piacon?

Hitelkiváltás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hitelkiváltás

Ahelyett, hogy arra gondolna, “Bárcsak a mostani kondíciókkal vehettem volna fel a kölcsönt!”, gondolhat arra is: “Kicserélem a régi kölcsönömet az újra”. Ez ugyanis - ha nem is mindenkinek és minden esetben - de igenis lehetséges.

Az USÁ-ban a kölcsönök 40 %-át régi hitelek újrakiváltására használják a bankok ügyfelei. Nálunk jóval kevésbé ismert a lehetőség, pedig a pénzintézetek is ösztönzik, hogy az ügyfelek lecseréljék a hiteleket, annak érdekében, hogy lehetőleg mindenki vissza tudja fizetni a kölcsönadott pénzt.

Jobb kamatok, kedvezőbb törlesztőrészletek

Miért érdemes váltani, és kinek kell megfontolnia a lehetőséget? A jelenlegi és a korábbi lakáshitelek kamata közt több mint egy százalékpont a különbség, ami 800 000 forintos megtakarítást is jelenthet, ha valaki belevág a hitelkiváltásba. Azoknak például ajánlott elgondolkodni a váltáson, akik forintosított devizahitellel rendelkeznek, mivel a mai ajánlatok az ilyen típusú konstrukcióknál kedvezőbbek. Jelenleg az élő, változó kamatozású lakáshitel-szerződések kamatszintje átlagosan 5,53 százalékon áll a Magyar Nemzeti bank (MNB) adatai alapján.

A lakáskölcsönök viszont már akár 4,14 százalékos kamattól elérhetők és a fixált kamatokat is 5,85 százaléktól érhetjük el, közölte a pénzcentrum.hu. Ez havonta átlagosan nem jelent többet egy kb. 5000 forinttal alacsonyabb törlesztőnél; ám egy hosszú távú hitelnél ez a különbség igen komoly megtakarítást jelent.

Számítsuk csak ki, például 12 év alatt mennyi pénzt hoz a konyhára havi 5000 forint. Az eredmény: egy trópusi nyaralás árát nyerjük vissza, ha elindítunk egy hitlekiváltást.

Pénzbe kerül előbb kilépni a hitelből

Érdemes figyelembe venni, hogy plusz költséggel járhat a régi hitel újjal való kiváltása, mivel a hitelfelvétel és a végtörlesztés is kerülhet pénzbe. (Végtörlesztést fizetünk, ha a futamidő lejárta előtt a teljes tőketartozást kifizetjük, a hitelkiváltáskor pedig ez megtörténik.) De számos olyan ajánlat van a piacon, amelyben elengedi a bank ezeket a díjakat, vagy egy részüket. Az akciókat, kedvezményeket, az ajánlat részleteit mindig vizsgáljuk meg alaposan.

Mindenképpen érdemes új kölcsönben gondolkodnunk, ha nem fix a meglevő szerződésünk törlesztőrészlete. Ha fix kamatozásúra sikerül váltanunk, garantáltan több milliós megtakarításra tehetünk szert.

Mikor nem éri meg belevágni a váltásba? Ha pár évünk van hátra a törlesztésből, mivel így - ha pl. a végtörlesztést fizetnünk kell a hátrahagyott kölcsön után - nem fogunk pozitív szaldóval kijönni a cseréből.

Gátolhatja hitelmúltunk is a cserét. Általában az a szabály, hogy nem tudunk kilépni régi hiteleinkből, ha aktív BAR vagy más néven KHR listások vagyunk.

KHR lista státuszunkat egyébként érdemes ellenőriznünk, mielőtt belevágunk egy szerződésbe, nehogy kellemetlen meglepetés érjen.

Ha hitelkiváltáson gondolkodunk, a régi kölcsönnel és az újjal kapcsolatban is vegyük fel a kapcsolatot az érintett bankkal, és teljes körűen vizsgáljuk meg a kondíciókat, illetve természetesen azt, megéri-e a váltás.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Bye-bye stressz! – Tippek és trükkök, hogy nyugodtabban teljen a hét

Mindannyiunk álma – amellett, hogy annyi csokit ehetünk, amennyi csak belénk fér, mégsem hízunk;) – hogy minden napunk, hetünk, hónapunk, évünk nyugodtan teljen, mindenféle felesleges stressz tűnjön el az életünkből. Igen, némi izgalom nem árt, de a csipp-csupp dolgokon való aggódás nem ide tartozik.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.