2016.11.27. 18:13:40 11393 345

Hirtelen beköszönt a tél november utolsó és december első hetében!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Finn-öböl felett már ott van az a ciklon, ami a következő napokban hideg levegővel árasztja el Magyarországot is. A 10 fokos kellemes őszi idő után már érezhető a lehűlés kezdete, de az igazi hideg csak hétfőn este érkezik meg. Hamarosan itt az igazi tél!

Időjárás előrejelzés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Időjárás előrejelzés

Időjárási helyzet Európában

Magas légnyomás, és az ezzel járó csendes, eseménytelen időjárás csak kevés helyen figyelhető meg kontinensünkön. Ilyen jellegű idő csak a Norvég-tengeren, illetve a Brit-szigetek északi részén van. Másutt sok a felhő, és különféle típusú csapadék esik. Az Ibériai-félsziget térségében elöregedett ciklon örvénylik, gyakorlatilag napok óta szinte egy helyben. Arrafelé emiatt felhős az ég, és ez okoz elszórtan esőt, záporokat. Utóbbiakat lokálisan jelentős mennyiségű csapadék kíséri. A csúcshőmérséklet 10 és 15 fok között alakul. A Földközi-tenger középső és keleti medencéjében is hasonlóan enyhe az idő, sőt, Olaszországban 20 fok is előfordul, de ott sincs zavartalan napsütés, különösen a Balkánon van sok felhő és csapadék, a hegyekben 20 mm feletti mennyiséget regisztrálnak.

Ennél jóval hidegebb és szeles idő van Észak-Európában, aminek egy, a középpontjával a Finn-öböl felett elhelyezkedő markáns ciklon az oka. Ez a Kelet-európai-síkságon kiterjedt havazást okoz, a balti térségben viszont eső esik. A csúcshőmérséklet a légörvény déli oldalán 0, +8, északi felén -3, -10 fok között alakul, de az Ural előterében -15 foknál alacsonyabb érték is előfordul. Ahogy a ciklon kelet felé helyeződik át, ez a hideg légtömeg megindul dél felé, és hétfő estére a Kárpát-medencét is elárasztja. Nálunk több fokkal visszaesik a hőmérséklet, megerősödik a szél, de jelentős mennyiségű csapadék nem lesz.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, reggelre az ország túlnyomó részén kiderül az ég. Már csak néhol várható záporos csapadék, halmazállapota kezdetben folyékony, majd éjszakától egyre inkább vegyes vagy szilárd lesz. Hétfőn a sok napsütés mellett gomolyfelhők növekednek, amelyekből főleg Kelet-Magyarországon és északnyugaton alakulhat ki futó

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +2 fok között, északkeleten a szélvédett helyeken -3 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 3 és 7 fok között várható.

Hétfőtől-vasárnapig

Hétfőn tehát a sok napsütés mellett napközben főleg Kelet-Magyarországon és északnyugaton alakulhat ki néhol futó hózápor. A Dunántúlon, valamint a főváros környékén többfelé megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között lesz, északkeleten a szélvédett helyeken mínusz 3 fok alatt alakul. A nappali maximumok 3-7 fok között várhatók.

Kedden napos időre lehet számítani, délután északkeleten fordulhat elő néhol futó hózápor. Élénk, főleg a Dunántúlon többfelé erős lesz a légmozgás. A leghidegebb órákban mínusz 8 és mínusz 3 fok, de a szélcsendes, fagyzugos helyeken akár mínusz 10 fok is lehet. Napközben 2-5 fokig melegszik a levegő.

Szerdán, november utolsó napján is napos időre lehet számítani. Estétől északon elszórtan havazás, havas eső is kialakulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 3 fok között, a szélcsendes helyeken akár mínusz 10 fok is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 2-6 fok között várható.

December elsején, csütörtökön többnyire erősen felhős lesz az ég, és többfelé várható csapadék. Az ország nagyobb részén eső, helyenként havas eső valószínű, de északkeleten, keleten hóesés is előfordulhat, amely utóbb esőre vált. Emellett többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik a szél is. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 2, a maximumhőmérséklet 3-10 fok között alakul.

Pénteken is többfelé erős, néhol viharos lesz a szél. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett elszórtan valószínű záporeső, északkeleten a hegyekben hózápor is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb hőmérséklet 4-10 fok között alakul.

Szombaton is erős lesz a szél. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett elszórtan várható zápor, hózápor. A minimumhőmérséklet mínusz 4 és plusz 1, maximumhőmérséklet 2-7 fok között valószínű.

Vasárnap is kisüthet a nap, de néhol még ekkor is lehet zápor, hózápor. leghidegebb órákban mínusz 5 és 0 fok között, napközben plusz 1 és plusz 6 fok között alakul a hőmérséklet - olvasható az előrejelzésben.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...