2015.05.27. 16:21:15 8244 171

Hasznos pénzügyi tudnivalók nyaralás előtt
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Váltsunk pénzt vagy ne váltsunk? Vigyünk-e bankkártyát? Csak bankkártyát vigyünk vagy legyen készpénz is nálunk? Egyre közelebb a nyár és vele a hosszabb vagy rövidebb nyaralások szezonja. Mint annyi minden más az életben, ez is főleg pénz kérdés. Összegyűjtöttünk egy-két hasznos információt.

Felhőtlen nyaralás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Felhőtlen nyaralás

Mivel a horvát tengerpart egy kedvelt és gyakori úti cél, engedjétek meg, hogy megosszam az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat.

  1. A szállás díját valószínűleg Euróban kérik, így legyen nálad legalább annyi Euro. Kempingekben, magánszállásokon esélytelen, hogy kártyával tudj fizetni.
  2. Az éttermekben vagy nem akarják vagy nem tudják elfogadni a bankkártyát (Pula főterén alig találtunk éttermet, ahol elfogadták volna a bankkártyát!), ergo legyen nálad készpénz. Kuna. Az is előfordulhat, hogy azon a helyen, ahol az egyik nap bankkártyával fizettél, egy következő nap már azt mondják, hogy ma nem lehet. Persze vannak pozitív tapasztalatok is.
  3. Ha nem muszáj, ne vegyél le kint ATM-ből készpénzt, nagyon drága.
  4. Az autópályán gyorsabb a kártyás fizetés.

További általános tippeket találtunk a Kiszámoló blogon:

Dombornyomott, vagy elektronikus kártya?

A legtöbb helyen elfogadják az olcsóbb sima (nem dombornyomott) bankkártyát fizetéskor. Azonban főleg, ha Európán kívüli helyre utazunk, érdeklődjünk a bankunknál, tudjuk-e majd használni a sima bankkártyánkat is.

Mikor jár le a kártyánk?

Kellemetlen élmény, ha odakint derül ki, hogy a kártyánk érvényessége lejárt. Ezért még indulás előtt gondosan ellenőrizzük a lejáratot. A kártya előlapján hónap/év sorrendben találjuk a lejárat dátumát. A kártya a feltüntetett hónap utolsó napjáig érvényes, utána se vásárlásra, sem készpénz-felvételre nem alkalmas.

Elég lesz-e a napi vásárlási limitünk külföldön?

Kérdezzük meg, milyen napi vásárlási limit és pénzfelvételi limit van beállítva a kártyánkhoz és gondoljuk végig, elég-e ez nekünk külföldön az esetleges szállásdíjhoz, vagy autóbérléshez. Ha nem, emeltessük meg a napi limitünket a bank ügyfélszolgálatánál.

Jelentsük be a bankunknál, hogy külföldre utazunk

A bankok a visszaélések miatt állandóan monitorozzák a kártyahasználatunkat. Ha hirtelen elkezdik külföldön használni a kártyánkat, letilthatják azt a biztonság miatt. Ezért tájékoztassuk előre a bankunkat, hogy milyen dátummal milyen országokban fogjuk használni a kártyánkat, így elkerülhetjük, hogy akaratunk ellenére letiltsák a kártyánkat.

Írd fel a kártya számát és a bank telefonszámát

Ha elhagyod vagy ellopják a kártyádat, azonnal tiltsd le azt, ehhez szükséges, hogy egy könnyen elérhető helyre jegyezd fel a kártya számát és a bank telefonszámát.

Biztonság külföldön is

Legyél körültekintő a kártyád használatával, különösen az ázsiai és afrikai országokban. Ne add ki a kezedből a kártyád fizetéskor sem és ne fizess vele gyanús helyeken.

Utazási biztosítás

Tudtad, hogy felesleges külön utazási biztosítást kötnöd, mert a bankkártyádhoz ugyanazt sokkal olcsóbban megkapod?

Készpénz vagy kártya?

A bankkártya ingyenesen használható vásárlásra, azonban akár komoly költségünk is lehet a devizaátváltásnál.

A nemzetközi kártyák vagy euró, vagy dollár-elszámolásúak, a költésünket először erre a devizára váltja a kártyatársaság, majd vagy a kártyatársaság, vagy a bankunk devizaeladási árfolyamon forintra váltja a költésünket. Ha a bankkártyánknak megfelelő devizában vásároltunk, akkor az első átváltást megspóroltuk, ha esetleg eurós, vagy dolláros számlánk van a bankkártya mögé párosítva, akkor a forintra váltás költsége sem terhel bennünket.

Nagyobb magyar városokban találunk kifejezetten olcsó pénzváltókat, (egy példa itt) amelyek 1-1,5 forintos árréssel váltanak eurót és dollárt. Ezekkel az árakkal gyakran jobban kijövünk, mint a bankkártyák átváltási rátáival, de ne felejtsük el a készpénztartás kockázatát.

Forrás és bővebb információ: kiszamolo.blog.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...