2014.05.01. 20:10:00 5715 22

Használj rendes bukósisakot!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nemrég leporoltuk a motort, megvolt a tavaszi első indítás, a jó időben pedig meg is járathattuk. Jó esetben nem híztuk ki a tavalyi motoros ruhát, minden megvan. Csak egy új sisakot kellene venni... Mert milyen motoros az, akinek csak egy sisakja van?!

Fontos a bukósisak! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fontos a bukósisak!

Megromlik?

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a mai modern sisakoknak van-e “szavatossági idejük”, és ha van, mennyi az. A legtöbb forrás azonban beismeri, hogy a felhasznált anyagok a napsütés hatására, és az eltelt idő alatt veszíthetnek rugalmasságukból, ezáltal kevésbé képesek ellátni funkciójukat. Én annak a híve vagyok, hogy szükségszerű néhány évente cserélni a bukósisakot.

Hol vegyük?

Az első és legfontosabb: a használt sisak vásárlását kerüljük! Kivételes esetek persze vannak, ha a barátunk már nem motorozik, és garantáltan nem esett a sisakban, ráadásul csak 2 éve vette azt...

Ha nincs ilyen ismerősünk, irány valamelyik nagyobb motorosbolt! A szélesebb kínálatból könnyebb választani, és ezeken a helyeken lehetőséget is biztosítanak a kiválasztott típus felpróbálására. Amennyiben nem, inkább keressünk újabb boltot.

A jó sisak

Számtalan típusból választhatunk; zárt, moduláris, felnyitható, vagy nyitott. Nekem az Amerikai História X padkára harapós jelenete eléggé beégett ahhoz, hogy nagymotoron ne akarjak nyitott bukót használni... Inkább válasszunk az első három kategóriából!

Az ár kérdésben mindenki a saját pénztárcájának megfelelőt válassza, azonban az olcsó húsnak híg a leve jegyében: az olcsóbb sisakok nem csak kevésbé védenek baleset esetén, de általában lényegesen zajosabbak, párásodnak, számtalan egyéb kényelmetlenséget okoznak.

Kb. 30 000 Ft-tól már kapni jó sisakokat, amelyekben van Pinlock és kivehető bélésűek.

A méret a lényeg

A sisakokat XS-XL általános méretekre gyártják, de típusonként eltérhet a kialakítás olyannyira, hogy előfordulhat, hogy míg az egyik sisakból az L-es méretet érezzük kényelmesnek, a másikból az XL-es méret lesz a megfelelő.

Vegyük fel a kiválasztott sisakot, és csatoljuk is be! Majd fogjuk meg a sisakot, és minden irányba próbáljuk elforgatni a fejünkön! Ha oldalra, vagy fel-le irányba el tudjuk forgatni, nem jó a méret, és próbáljunk egyel kisebbet!

A jó sisak pont passzol, a szivacsos betétek nyomhatnak is kissé - ez nem probléma, a használat során azok idomulni fognak arcunk, fejünk alakjához. Azonban ha fájdalmasan nyom a bukó, próbáljuk fel a következő méretet is! Persze az is előfordulhat, hogy az adott típus nem lesz a megfelelő számunkra - inkább keressünk másikat!

Ha szemüveget és konkaktlencsét is hordunk, mindenképpen előbbiben menjünk vásárolni! Keressük azokat a típusokat, amelyek szemüvegbarát-kialakításúak!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...