2017.03.01. 11:00:00 9127 227

Minden évben figyelj rájuk!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Most már biztos, érkezik a tavasz. Persze még lehet, hogy lesznek hidegebb napok, de a télnek most már vége. Kirajzanak a kétkerekűek, az utakon több lesz a kerékpáros és főleg a motoros. Sajnos az idei év már rosszul indul, több halálos baleset is volt már. Pár tipp egy motorostól.

A motor csak kicsi folt a visszapillantódban. Előzéskor egyáltalán nem látod, és rugalmassága miatt 1-2 mp alatt melléd ér. - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A motor csak kicsi folt a visszapillantódban. Előzéskor egyáltalán nem látod, és rugalmassága miatt 1-2 mp alatt melléd ér.

Mi is berozsdásodunk

Az igazi motoros egész évben használná a járgányát, de minusz 10 fokban senki nem akar megfagyni. Ezért télre eltároljuk a kétkerekűt, és csak akkor vesszük elő, amikor már elég meleg van. Ez azt jelenti, hogy 2-3 hónapig legalább nem ülünk fel motorunkra. Be kell vallani, kicsit berozsdásodunk. A kanyarok nem mennek úgy, mint előző szezon végén, kicsit újra szoknunk kell az egészet. Egyébként is, egy jó motoros mindig tanul valami újat. Ne számold ki a kanyarok ívét, és főleg ne csapd le azt! Soha! Valamint hagyj nagyobb követési távolságot. A motoros hibáját ne büntesd azzal, hogy még te is veszélyezteted! Valamint amiről nem beszélnek, pedig motorosként észrevettem: a motorokon sokkal-sokkal hatékonyabb a motorfék, mint az autókon. Észre sem veszed, ahogy gázelvétellel lassít, és máris rászaladsz.

Azért még hideg van

A szezon elején mindig csak kisebb távokat megyek, egyrészt a gyakorlás miatt, másrészt pedig nem lehet eléggé beöltözni, ha van egy aprócska fedetlen testrészem, az igencsak fázik ilyenkor. Számtalan egyéb apróság nehezíti még a közlekedést, például a városban a hideg miatt párásodó bukósisak (amiben nincs fűtés, ami leszárítaná, mint a kocsi szélvédőját). Ami viszont igazán számít az az, hogy a motor gumija nem melegszik be eléggé. Főleg igaz ez a sportosabb járművekre, az ezekre szánt abroncsok melegben elérik üzemi hőmérsékletüket, és kiválóan tapadnak. A hidegebb aszfalton viszont dermedtek, könnyebben megcsúsznak. Ne kényszeríts fékezésre - például kereszteződésben kiforduláskor ne gondold, hogy majd egy kicsit lassít a motoros, mert ha erősebben húzza meg a féket, máris blokkolt a kerék.

Tele az út szeméttel

Ez sajnos mindenkit érint. A tél megteszi hatását, kiválóan karbantartott útjainkon megjelentek az idei kátyúk. Pedig az előző évekről maradtakat is éppen volt kerülgetni. :) Ami autóval egy kellemetlen rántás a kormányon, az motorral könnyen végzetes lehet. A tavasszal leggyakoribb veszélyforrás az útra felhordott sár. A tavaszi földmunkák megkezdésével a traktok által hagyott mocsok iszonyatosan csúszik, pláne szemerkélő esőben. Rosszabb, mint a jég, autóval is legyél nagyon óvatos! Ha motorost előzöl, tedd nagyobb oldaltávolsággal, mindig maradjon helye kikerülni egy úthibát vagy sárfoltot. Szerencsére a KRESZ szabályai szerint sem szabad kicentizni a kétkerekűeket.

Nézz kétszer!

Valld be, elszoktál a gyors, fürge járgányoktól az úton! Bármilyen manőverbe kezdesz, nézz szét alaposan, majd nézz szét újra! Egy motort sokkal nehezebb észrevenni. Igazából nem is írom le, nézd meg az alábbi videót. Sokkal jobban össze van foglalva, mint én bárhogyan megtehetném. Magyarul feliratozva.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...