2017.03.08. 08:30:13 12092 329

Három fehér oroszlán született a Nyíregyházi Állatparkban - képek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Három fehér oroszlán (Panthera leo krugeri) született a Nyíregyházi Állatparkban. A 2015-től együtt élő tenyészpárnak január 8-án születtek hármas ikrei és most először engedték ki a kölyköket a kifutóba. A fehér alfajt a természetben 1994-ben látták utoljára, a világ állatkertjeiben és rezervátumaiban összesen 500 egyed él.

Fehér oroszlán | MTI Fotó: Balázs Attila - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fehér oroszlán | MTI Fotó: Balázs Attila

A január 8-án világra jött oroszlánokat eddig nem mutatta be a park, mivel a szakemberek sem tudták, hogy anyjuk képes lesz-e felnevelni a kölyköket. A tenyészpár tavaly augusztusban született, Kókusz névre keresztelt utódát az anyaállat nem tudta táplálni, így a kicsit a gondozóknak kellett felnevelni - mondta Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezető-szóvivője az újságíróknak.

Az oroszlánpár - a holland származású hím állat, Inkosi és társa, a korábban Csehországból érkezett Binti - 2015 óta él együtt a sóstógyógyfürdői állatparkban. Nászukból eddig Kókusz, illetve a januárban világra jött hármas ikrek születtek. A két nőstény és a hím kölyök kedden kezdett ismerkedni a kifutóval anyja és apja társaságában. Jelenleg még anyatejjel táplálkoznak, de egy hónapon belül teljesen átállnak majd a ragadozó életmódra.

A szakemberek a korábbi tapasztalatok alapján joggal tartottak attól, hogy a nőstény mit fog tenni a második alommal, fogja-e őket nevelni, vagy nem, de aggodalmuk eloszlott, amikor a kifutóban a szülők igazi családapaként és családanyaként viselkedtek, igyekeztek védeni a kicsiket a kíváncsiskodó látogatók elől - mondta Révészné Petró Zsuzsa az MTI-nek a helyszínen.

Fehér oroszlán | MTI Fotó: Balázs AttilaFehér oroszlán | MTI Fotó: Balázs Attila

A Binti nevű nőstény oroszlán és kéthónapos, fehér oroszlánkölykei (Panthera leo krugeri) a Nyíregyházi Állatparkban 2017. március 7-én.

A "fehér" színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartoznak, és csak Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi.

A krugeri oroszlánok ezen színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létüket. A dél-afrikai őslakosok tisztelték őket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit. Élőhelyük, Timbavati, azt jelenti, "a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek."

A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, de csak a hetvenes években kaptak nyilvános figyelmet Chris McBride könyve, a The White Lions of Timbavati (Timbavati fehér oroszlánjai) megjelenése után. Ekkor szerzett tudomást a világ a létezésükről, ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává váltak. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, legutóbb 1994-ben láttak vadon élő egyedet.

Az állatkertben és rezervátumokban élő állatok száma nem éri el az ötszázat, köztük két ivarérett állat és most már a tavalyi kölyökkel együtt négy utódjuk is a Nyíregyházi Állatparkban látható.

A nyíregyházi tenyészpár eleinte normál színezetű fajtársaikkal élt közös csapatban, majd külön kifutóba kerültek, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy fehér utódjuk szülessen, ugyanis csak abban az esetben lesz világos bézs bundájú a kölyök, ha a szülőpár mindkét tagja rendelkezik ugyanezzel a ritka színt okozó génnel.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.