2015.11.20. 13:35:49 5504 226

Hangszalagszövetet növesztettek amerikai kutatók
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Működő hangszalagszövetet növesztettek laboratóriumban amerikai kutatók, a szövet képes volt hangképzésre, amikor állatok gégéjébe ültették.

Emberi hang - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Emberi hang

A technológia egy napon lehetővé teszi, hogy helyreállítsák a hangképzést hangszalag-rendellenességekben szenvedők esetében vagy olyanoknál, akiknél daganatos betegség miatt el kellett távolítani a hangszalagjukat.

A szakemberek szerint azonban még több kutatás szükséges ahhoz, hogy az új technikát klinikai próbáknak vessék alá emberek esetében.

"Hangszalagjaink speciális szövetből állnak, amelynek elég rugalmasnak kell lennie, hogy rezegjen, és elég erősnek, hogy több százszor összeütközzön egy másodperc alatt. Ez egy nagyon különleges rendszer és nagyon nehéz lemásolni" - magyarázta Nathan Welham, a Wisconsin-Madison Egyetem sebészprofesszora.

A tudósok egy halott emberből és négy olyan embertől vettek hangszalagszöveteket, akiknek gégéjét el kellett távolítani, de nem daganatos betegség miatt.

A nyálkahártyát izoláltak, megtisztították és szövetet növesztettek belőle különleges háromdimenziós kultúrában, amely nagyon hasonlított az ember szervezetben lévő állapotokra. Mintegy két hét alatt a sejtek szövetté álltak össze, és olyanok voltak, mint a hangszalagszövet - írta Welham közleményében.

A szövet rugalmassága és viszkozitása hasonló volt egy normális szövetéhez.

Hogy bizonyosságot nyerjenek arról, hogy képes hangképzésre, a kutatók kutyákból vett gégékbe ültették be, amelyek hasonlóak az emberi gégéhez. Ezeket a gégéket mesterséges légcsőhöz csatlakoztatták, és levegőt fújtak beléjük. Amikor a levegő elérte a tenyésztett hangszalagokat, azok rezegtek, hangot képeztek, hasonlóan a normális hangszálhoz.

Azt is megnézték a szakemberek, hogy a tenyésztett hangszalagot kilöki-e vagy elfogadja olyan egér szervezete, amelynek immunrendszerét az emberéhez hasonlóvá változtatták. Az egerek szervezete jól tűrte a szövetet és az állatoknak a beültetés után átlagos élettartamuk volt.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tesztett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...