2015.05.12. 19:48:24 16960 223

Ha prosztata gondok gyötörnek: kisvirágú füzike
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kisvirágú füzike az utóbbi években az egyik legnépszerűbb prosztata védő gyógynövényként vált ismertté. Herbateaként, kapszulaként vagy tinktúraként is fogyasztható és a természetes gyógymódok hívei szerint csodát tehet a prosztata- és hólyagproblémákkal.

Kisvirágú füzike | Fotó: wikipedia.org - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kisvirágú füzike | Fotó: wikipedia.org

Az Epilobium nemzetség nevét két görög szóból formálták: epi (felül, rajta) és lobos (tok, hüvely). Ez arra a nagyon jellegzetes morfológiai sajátságra utal, hogy a virágok a vékony tokterméssé alakuló szár végén helyezkednek el. A köznyelvi „füzike" elnevezést a levelek keskeny, hosszúkás, fűzfa-levélre emlékeztető formája után kapták. Másik, kevésbé használt elnevezése a „tűzgyom" a II. világháború idejéből ered, mikor az Epilobium fajok elsők között jelentek meg egyes elpusztult, leégett települések helyén.

A nemzetség mintegy 200 faja főleg a föld mérsékelt éghajlatú területein él, de előfordul a trópusi hegyeken és a sarkvidéki tundrákon is. Leveleik átellenesek, a sugaras szimmetriájú virágok színe piros, vagy fehéres. A szirmok száma 4, a porzóké 8, két körben állnak. Termésük hosszúkás, négy kopáccsal nyílik, a magvak repítő szőrösek. A füzikének körülbelül 50 faja van. Magyarországon 10 faj honos. A füzikék egyik faja sem védett.

Hatóanyagai:

 • flavonoid 0,3-0,5%,
 • fitoszterol,
 • bétaszitoszterol,
 • szitoszterol-palmitát,
 • flavonoidokat (kempferol-, kvercetin- és miriszterin glikozikdok,
 • triterpénsav,
 • cserzőanyagok (gallotanninok).

Alkalmazás módjai:

Tea: 1 teáskanál gyógynövényt adunk 2,5 dl forró vízhez, mellyel a kisvirágú füzikét csak leforrázzuk, majd lefedjük. Napi adagja, még súlyos betegség esetén is, legfeljebb 2 csésze tea legyen. Reggel éhgyomorra és este félórával a vacsora előtt fogyasztjuk. Egy kúra időtartama általában 4 hét.

Teakeverék prosztatapanaszokra:

 • csalánlevél 20 g
 • rezgő nyárfa rügye 20 g
 • füzikehajtás 20 g

Elkészítése: 2 púpozott teáskanál keveréket 1 liter hideg vízzel felöntünk, forrásig melegítjük, majd további forralás nélkül 5 percig állni hagyjuk, végül leszűrjük. Alkalmazása: Naponta 3-4 csészényit iszunk a teából.

Tinktúra: reggel éhgyomorra 12 csepp és este 12 csepp 1 dl vízben oldva 14 éven aluliaknak nem ajánlott! Maximum 4 hetes alkalmazása javasolt, utána min. 1 hét szünetet kell tartani.

A kisvirágú füzike élettani hatásai :

 • Prosztatabántalmak: - prosztatagyulladásra, prosztata megnagyobbodásra, (hypertrophia), prosztata szöveteinek kórós elburjánzása, prosztatagyulladás.
 • Vese- és hólyagproblémák: vese és hólyagfertőzésre, vesezsugor, gennyes vesemedence gyulladás, állandó hólyag- és húgyhólyaggyulladás, hólyaggyengeség, vizeletürítési nehézségek, éjszakai vizelés, gyakori nappali vizelés, a hólyag teljes kiürülésének hiánya, vizeletcsepegés mérséklése
 • További alkalmazások: helyi gyulladások csökkentésére, altesti fájdalmak csillapítására, méh- és petefészek fertőzésre, gyulladások következtében létrejött szövetelváltozások kezelésére.

Egy kúra ajánlott időtartama 4 hét. A tapasztalat szerint a panaszok az alkalmazás ideje alatt jelentősen mérséklődnek, illetve megszűnnek. Szükség esetén a kúra 2-3 hét után ismételhető. De minden esetben ajánlott konzultálni az orvosával.

Figyelmeztetés: Tartós használata gyomorpanaszokat okozhat! Nem gyűjthetők az E. hirsutum (Borzas füzike) és az E. angustifolium (Erdei deréce). Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Új járványok jönnek-mennek

“Új és újabb járványok mindig jönnek, aztán mennek is…” Fogalmaztak a Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ (NCBI) által 2020-ban közzétett tanulmányban a kutatásvezetők. Ugyanakkor hozzáfűzték azt is, hogy mindig résen kell lenni, felkészülten várni a következő járvány felbukkanására. Hogy ez a folyamatos készenléti állapot mennyire fontos, azt a legutóbbi világjárvány alatt volt lehetőségünk megtapasztalni. Mindebben kiemelt szerephez jut a molekuláris és celluláris endokrinológia.

Színezd újra a tavaszt! – 1+1+1 színes szett, amivel feldobhatod a hétköznapokat!

A jó idő beköszöntével szinte szomjazzuk a színeket. A március végi hirtelen jó idő a természetet is színekbe öltöztette, úgyhogy mi is egyre inkább vágyjuk a vidám árnyalatokat. Mivel mással vihetnénk még több színt az életünkbe, mint az öltözködésünkkel!

A neurózis már civilizációs betegség – Jelek, kutatások és megküzdési lehetőségek

A neurotikus személyiséget leginkább az érzelmi instabilitás, a szorongás, az ingerlékenység, az önbizalomhiány, a depresszió és más negatív érzések jellemzik. A neuroticizmusban érintett egyének általában stresszkezelési nehézségekkel és kedvezőtlen önszabályozó képességgel rendelkeznek, ami a kapcsolataik minőségére is hatással van. Erősen hajlamosak az idegeskedésre, aggodalmaskodásra, konfliktusos helyzetben nehezen tudnak megnyugodni. Mit lehet tenni?