2017.02.07. 08:25:46 14294 335

Gyógynövény a nyálkahártya szolgálatában – a fehér árvacsalán
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nyálkahártyánkat igencsak megviseli a téli hideg időjárás kint, s az ilyenkor általános száraz, meleg levegő a lakásban. Akárhogy is vesszük dupla kellemetlenséggel jár ez az évszak, és ott vannak még a vírusok, valamint baktériumok. Ráfér az erősítés a torok nyálkahártyájára.

Fehér árvacsalán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fehér árvacsalán

A fehér árvacsalán egy rendkívül sokoldalú gyógynövény, amely többek között a nyálkahártyagyulladás enyhítésében is a segítségünkre lehet. Nemcsak a torok, hanem a gyomor vagy például a hüvely nyálkahártyájára is jó hatással lehet, de egyéb problémák esetén is alkalmazható. Lássuk, mit érdemes tudni róla, és hogyan érdemes felhasználni!

A fehér árvacsalán

A virágos hajtásvégeket hasznosítják, amelyeket április-májusban gyűjtenek be. A virágokat általában a porzószálak nélkül, azonnal megszárítják, hogy a színük megmaradjon. A fehér árvacsalánt forrázat, tinktúra vagy por alakjában használják fel.

A növény aktív molekulái a rutozidok (flavonoidok). Tartalmaz még tanninokat, iridoid-glikozidokat, nyálkaanyagot, szaponozidokat és szerves savakat (klorogén- és rozmaringsavat).

A népi gyógyászat régóta használja a fehér árvacsalánt mind légúti, emésztési, mind vizelési és nemi problémák, valamint zúzódás és visszértágulat ellen. Ezek közül néhányra ma is alkalmazzák az árvacsalánt, de a modern orvostudománynak az előbbiek közül több esetben nem sikerült a növény hatását igazolnia. Fontos szerepet játszik az étkezésben is: fiatal leveleit levesben vagy párolt zöldségként fogyasztják. Vigyázat, neve ellenére ne tévessze össze a nagy csalánnal (Urtica dioica)!

A fehér árvacsalán hatásos lehet a magas vérnyomás ellen, elősegíti a kiválasztást, valamint gyulladásgátló hatású.

Így alkalmazd

Az árvacsalán húgyúti és emésztési problémákra (hasmenés, bélgázok, gyomorhurut, felfúvódás), valamint álmatlanság esetén javasolt. Külsőleg a korpa eltávolítására és a fejbőrviszketés enyhítésére alkalmazzák.

A bőr és a nyálkahártya gyulladásaiban is hatékony, és jó gyógyszer a fehérfolyás ellen. A különféle idegi problémák, valamint az emésztő-, a húgyúti és a légzőrendszer gyulladásainak kezelésére és a nyirokkeringés serkentésére ajánlott gyógykészítmények egyik alapanyaga. A virágos hajtásokat fürdők formájában végbéltáji gyulladások kezelésében alkalmazzák.

Húgyúti problémák, nyálkahártya gyulladás

Teaforrázat: 2 kávéskanál szárított virágos hajtást tegyen 1,5 dl forrásban lévő vízbe, és 5 percig hagyja ázni, majd édesítse mézzel. Napi adag: 3 csésze.

Hasmenés, álmatlanság

Tinktúra: 30 cseppet keverjen el 1 pohár vízben; naponta 3-6 alkalommal. Por: legfeljebb 3 g naponta.

Bőr- és nyálkahártya-gyulladás

Borogatás: 2 kávéskanál szárított virágos hajtást tegyen 1 dl forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni. A forrázatba mártson egy vászondarabot, és naponta 2-3 alkalommal borogasson vele.

Fehérfolyás

Hüvelyöblítés: napi 1-2 alkalommal a fenti forrázattal.

Ülőfürdő: 3 evőkanál szárított virághajtást tegyen 5 dl forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni, majd öntse az ülőfürdő vizéhez.

Figyelmeztetés

Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?