2017.02.07. 08:25:46 14418 335

Gyógynövény a nyálkahártya szolgálatában – a fehér árvacsalán
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nyálkahártyánkat igencsak megviseli a téli hideg időjárás kint, s az ilyenkor általános száraz, meleg levegő a lakásban. Akárhogy is vesszük dupla kellemetlenséggel jár ez az évszak, és ott vannak még a vírusok, valamint baktériumok. Ráfér az erősítés a torok nyálkahártyájára.

Fehér árvacsalán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fehér árvacsalán

A fehér árvacsalán egy rendkívül sokoldalú gyógynövény, amely többek között a nyálkahártyagyulladás enyhítésében is a segítségünkre lehet. Nemcsak a torok, hanem a gyomor vagy például a hüvely nyálkahártyájára is jó hatással lehet, de egyéb problémák esetén is alkalmazható. Lássuk, mit érdemes tudni róla, és hogyan érdemes felhasználni!

A fehér árvacsalán

A virágos hajtásvégeket hasznosítják, amelyeket április-májusban gyűjtenek be. A virágokat általában a porzószálak nélkül, azonnal megszárítják, hogy a színük megmaradjon. A fehér árvacsalánt forrázat, tinktúra vagy por alakjában használják fel.

A növény aktív molekulái a rutozidok (flavonoidok). Tartalmaz még tanninokat, iridoid-glikozidokat, nyálkaanyagot, szaponozidokat és szerves savakat (klorogén- és rozmaringsavat).

A népi gyógyászat régóta használja a fehér árvacsalánt mind légúti, emésztési, mind vizelési és nemi problémák, valamint zúzódás és visszértágulat ellen. Ezek közül néhányra ma is alkalmazzák az árvacsalánt, de a modern orvostudománynak az előbbiek közül több esetben nem sikerült a növény hatását igazolnia. Fontos szerepet játszik az étkezésben is: fiatal leveleit levesben vagy párolt zöldségként fogyasztják. Vigyázat, neve ellenére ne tévessze össze a nagy csalánnal (Urtica dioica)!

A fehér árvacsalán hatásos lehet a magas vérnyomás ellen, elősegíti a kiválasztást, valamint gyulladásgátló hatású.

Így alkalmazd

Az árvacsalán húgyúti és emésztési problémákra (hasmenés, bélgázok, gyomorhurut, felfúvódás), valamint álmatlanság esetén javasolt. Külsőleg a korpa eltávolítására és a fejbőrviszketés enyhítésére alkalmazzák.

A bőr és a nyálkahártya gyulladásaiban is hatékony, és jó gyógyszer a fehérfolyás ellen. A különféle idegi problémák, valamint az emésztő-, a húgyúti és a légzőrendszer gyulladásainak kezelésére és a nyirokkeringés serkentésére ajánlott gyógykészítmények egyik alapanyaga. A virágos hajtásokat fürdők formájában végbéltáji gyulladások kezelésében alkalmazzák.

Húgyúti problémák, nyálkahártya gyulladás

Teaforrázat: 2 kávéskanál szárított virágos hajtást tegyen 1,5 dl forrásban lévő vízbe, és 5 percig hagyja ázni, majd édesítse mézzel. Napi adag: 3 csésze.

Hasmenés, álmatlanság

Tinktúra: 30 cseppet keverjen el 1 pohár vízben; naponta 3-6 alkalommal. Por: legfeljebb 3 g naponta.

Bőr- és nyálkahártya-gyulladás

Borogatás: 2 kávéskanál szárított virágos hajtást tegyen 1 dl forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni. A forrázatba mártson egy vászondarabot, és naponta 2-3 alkalommal borogasson vele.

Fehérfolyás

Hüvelyöblítés: napi 1-2 alkalommal a fenti forrázattal.

Ülőfürdő: 3 evőkanál szárított virághajtást tegyen 5 dl forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni, majd öntse az ülőfürdő vizéhez.

Figyelmeztetés

Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.