2019.10.02. 12:59:45 9037 238

Gyakori konyhai balesetek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A konyha szinte minden háztartásban központi helyet foglal el. Gyakran tömörülünk oda események, bulik alkalmával, hiszen általában ott van a legjobb hangulat, ráadásul a főzés-sütés is élvezetesebb együtt. A finom falatok és az ünnepi sütemények is a konyhában készülnek, így ez a helyiség tele van illatokkal, melegséggel és hangulattal...

Konyhában - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Konyhában

A “konyhafőnök” naponta akár több órát is eltölt ebben a helyiségben éles, hegyes és forró eszközöket használva, ezért sajnos nem ritka, hogy időnként balesetek is előfordulnak itt, az apróbbtól a komolyabb sérülésekig. Senkit nem akarunk elriasztani a sütés-főzés örömétől, hiszen ezek jó része elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel és felkészüléssel, ezért összeszedtük a leggyakoribb veszélyeket, amikre bizony érdemes odafigyelni.

Kés, villa, olló…

Éles késÉles kés

Az nyilván senki számára sem ismeretlen, hogy a különböző szúró-vágó eszközök rengeteg veszélyt rejthetnek magukban, ha nem vagyunk elég figyelmesek. Kellemetlen sérüléseket szenvedhetünk akár egy sima evőeszközzel is, ezért kell mindig odafigyelni arra, amit éppen csinálunk. És bár az éles kést gondoljuk igazán veszélyesnek, érdekes, hogy az életlen eszközök általában több balesetet okoznak. Fontos tehát, hogy mindig körültekintően bánjunk ezekkel az eszközökkel!

Csúszós padló

Bár magától értetődőnek gondolhatjuk, mégis érdemes szót ejteni arról, hogy mennyire fontos ügyelni arra is, hogy mi van a lábunk előtt vagy éppen alatt. Amellett, hogy mindig érdemes a lábunk elé nézni, fontos arról is gondoskodni, hogy a padló biztonságos legyen, azon stabilan lehessen közlekedni. Ha valamilyen folyadék kiömlik vagy lecsöppen, lényeges, hogy minél előbb és minél alaposabban feltakarítsuk, ugyanis a padlón maradó zsíros vagy nedves foltok könnyen balesetet okozhatnak, aminek következtében jobb esetben csak kicsit megütjük magunkat, viszont ha nincs szerencsénk, akár komoly sérülést is szenvedhetünk.

Forró helyzetek

GázlángGázláng
Sütés-főzés alkalmával számolni kell azzal, hogy forró felületek vagy akár nyílt láng is veszélyeztetheti a testi épségünket. Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy kisebb égési sérülést szenvedett, hiszen elég csak egy pillanatra figyelmetlennek lenni és máris megvan a baj. Ha tehetjük, mindig tartsunk otthon legalább egy kisebb tűzoltó készüléket és egy tűzelfolytó takarót , ugyanis ha időben elcsípjük a lángokat, nagy bajtól kímélhetjük meg magunkat és környezetünket.
TűzoltókészülékTűzoltókészülék

Balesetek bármikor előfordulhatnak

Aki dolgozik, az bizony olykor hibázik is. Előfordul, hogy leesik és széttörik egy tányér, pohár vagy egyéb tárgy. Ezek eltakarítása során is elővigyázatosnak kell lenni, hiszen a kisebb-nagyobb szilánkok rendkívül élesek lehetnek, formájukból adódóan pedig sokszor nehéz őket óvatosan megfogni, így a vágások kockázata igen magas lehet. Ha véletlenül széttörik valami használat közben, annak eltakarítása során mindig nagyon óvatosnak kell lennünk és érdemes a szilánkok összeszedéséhez seprűt és lapátot használni, ahelyett, hogy gyorsan a nagyobb darabokat felkapkodjuk. Ha azonban valamilyen okból kifolyólag mégis kézzel állunk neki összeszedni a szilánkokat, akkor mindenképpen javasolt valamilyen vágásbiztos kesztyű viselése, amivel megvédhetjük kezünket az esetleges sérülésektől. Ha ez a kesztyű könnyen és gyorsan elérhető helyen van, akkor érdemes felvenni és ezzel megelőzni egy nagyobb kellemetlenséget.

Mit tehetünk?

A legfontosabb amit tehetünk a balesetek megelőzése érdekében, az az, hogy megpróbálunk mindig a lehető legalaposabbak lenni az előkészületeknél és minden feladatot kellő figyelmességgel hajtunk végre. Fontos, hogy minden esetben fordítsunk elegendő időt a pihenésre, hiszen kimerülten az ember sokkal nehezebben képes koncentrálni, ilyenkor pedig gyakrabban fordulnak elő balesetek. A kellő felkészüléshez hozzátartozik az is, hogy végiggondoljuk mit fogunk csinálni, illetve azt hogyan kívánjuk megvalósítani és felkészülünk a lehető legtöbb eshetőségre, hogy ha meg is történik a baj, akkor se érjen minket felkészületlenül. Pont ebből az okból érdemes kéznél tartani egy jól felszerelt elsősegély dobozt is, lehetőleg könnyen elérhető helyen.

ElsősegélyElsősegély

Ne vegyük félvállról a sérüléseket

Ha csak kisebb kellemetlenségek történnek, elegendő lehet, ha mi magunk ellátjuk sérüléseinket. Vágás, horzsolás esetén elengedhetetlen, hogy fertőtlenítsük mind a sérülést, mind pedig annak közvetlen környezetét, ehhez pedig megbízható minőségű és kimondottan erre a célra való fertőtlenítő szert használjunk. Soha ne próbálkozzunk felületek fertőtlenítésére szánt szerekkel, hiszen ezek károsak lehetnek, amennyiben bőrünkre, vagy a sérülésre kenjük őket. Ha megégetjük kezünket az első és legfontosabb lépés, hogy lehűtsük a sérülést! A legbiztonságosabb mód erre, ha hideg folyóvíz alá tesszük az égett testrészt egy rövid időre. Nem szerencsés azonban fagyasztott termékeket tenni a sérülésre, mert ez akár ronthat is a helyzeten.

Szükség esetén forduljunk orvoshoz

Amennyiben komolyabb sérülést szenvedtünk, vagy nem vagyunk biztosak abban, hogy az ellátás megfelelő volt, minden esetben érdemes orvoshoz fordulni! Egy szakember felkeresése mindig a legjobb döntés, ha már megtörtént a baj.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...