2020.02.07. 14:17:55 8130 265

Gondozd télen is a gyümölcsfáid!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Munkálkodnál egy kicsit a kertben? Ne legyen akadály a tél, van mit tennünk ilyenkor is. Főleg, ha gyümölcsfák ajándékoznak az év többi részében termésükkel. Ők ugyanis a hidegben is igényelnek egy kis törődést, ahhoz, hogy a következő évben is egészségesek maradjanak.

Almafa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Almafa

Bár a tél főleg pihenőidőszak, azért ilyenkor is van egy-két dolog, amit a kertben érdemes elvégezni. Gyümölcsfáink majd szokás szerint meghálálják a gondoskodást. Ha jó melegen felöltöztünk, felvettük a vízálló csizmát és a kerti kesztyűt, már indulhatunk is a kertbe egy kis jóleső munkára!

Metszés – de csak mértékkel

A gyümölcsfák korona formázó metszéséhez még nagyon korán van, ám a nyilvánvalóan száraz ágaktól ideje megszabadulni. Ezzel egyrészt a tavaszi metszést tesszük könnyebb és gyorsabb munkává, másrészről a száraz ágak lefűrészelése, lemetszése az összképet is élettel telibbé alakítja. Ezekbe a gallyakba már nem megy vissza az élet, így a körültekintő eltávolításukkal csak jót tehetünk. Ne feledkezzünk meg az ott maradt élő szövet megfelelő ápolásáról sem. Hiszen gombák, élősködők leselkednek a nyílt sebekre.

Meglévő sebek kezelése

A fagysebek, fagyrepedések komoly károkat okozhatnak a gyümölcs- és díszfáinkban. Legjobb védekezés természetesen a megelőzés – érdemes felmeszelni a fát, ám ha ezt kihagytuk, találkozhatunk a kialakult problémával. Ekkor a keletkezett sérülést éles, tiszta késsel távolítsuk el szokásos módon az egészséges szövetekig és sebbalzsammal, ún. fagéllel kenjük át. Ezt a műveletet szerencsésebb, ha csapadékmentes, kevéssé fagyos, nappali időben visszük véghez. A zárt szövetek jól ellenállnak a vírusok, gombák és rovarok támadásainak, ám márciusig még néhányszor meg kell ismételnünk a kezelést, főként sűrűn csapadékos időjárás esetén. A kezeletlenül maradt sebek rövidítik a fa várható élettartamát és a termőképességet is alaposan visszavetik, hiszen a szövetek nedvszállítása nem a megszokott rendben működik. A szabadon maradó rész elkorhad, odú alakul ki. Ne hagyjuk! Ha állatkáknak szeretnénk fészket, biztos otthont a fánkon, inkább készítsünk magunk és akasszuk fel az egészséges ágra!

Le a kéregpikkelyekkel!

Mivel otthont adnak a kártevőknek, így el kell távolítanunk őket a fáinkról. Fakaparóval alaposan tisztítsuk meg a törzset, majd drótkefével folytassuk a munkát. Így a legapróbb repedésekből is kiköltöztetjük a megbújt rovarokat és lerakott tojásaikat. Ha maradnak, sajnos tavasszal új életre kelve rongálják majd kertünk hasznos díszeit. A keletkezett hulladék megsemmisítéséről sem szabad megfeledkeznünk! Hiszen a fa alatt hagyott hulladék közel olyan, mintha nem csináltunk volna semmit.

Fattyúvesszők a mi hasznunkra

A vázágakon sokszor fejlődnek ún. fattyúvesszők, melyek sok tápanyagot fogyasztanak, de sosem fordulnak termőbe. Mivel általában igen sűrűn helyezkednek el egymás mellett, még a koronát is leárnyékolják, szóval semmilyen szempontból nem a barátaink. De egy kis munkával könnyen a saját hasznunkra fordíthatjuk őket. Ritkítsuk le legalább 20-20 centiméter távolságra a fattyúvesszőket, a megmaradtakat pedig vágjuk vissza kb. 25 centi hosszúságra. Tavasszal a visszametszett vesszők oldalhajtásokat növesztenek majd, jövőre pedig virágok, majd termések jelenhetnek meg rajtuk. Az idős fák megfiatalításában tehát a fattyúvesszők mégis hasznosak!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...