2016.05.05. 11:40:06 10921 347

Ginzeng tea - A természetes energiaital
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A ginzeng szó hallatán több minden is beugorhat. Először is az, hogy kiváló, keleti gyógynövény, másod sorban pedig az, hogy afrodiziákumként is használják, és ez mind így igaz. A ginzeng Ázsia hegyi erdeiből származik, és formája miatt embergyökérnek is nevezik. A belőle készült főzetet pedig számos problémára alkalmazzák.

Ginzeng - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ginzeng

A vadon termő ginzengnek legalább 20 évig fejlődik a gyökere, mielőtt begyűjtik, a termesztett fajtákat kb. 5 évig nevelgetik. A gyökér ekkor 50 grammos, és gyakorta hasonlít egy emberre, innen ered az embergyökér kifejezés, ami a kínai ginzeng szó magyar jelentése. A leggyakrabban gyógytea készül belőle, amit testi-lelki bajok ellen alkalmazhatunk.

Mire jó a ginzeng?

A leggyakrabban potencianövelő hatásáról hallunk, Kínában sokáig a legjobb potenciagyógyszerként tartották számon. Eddig ezt a hatását nem tudták tudományosan alátámasztani, de energetizáló hatása miatt akár segíthet is a szexuális vágy felélesztésében nőknek és férfiaknak egyaránt. Ez az energetizáló, frissítő hatás miatt hosszú ideig történő fogyasztása esetén javíthatja a vérkeringést, segítheti az emlékezetet, növelheti a koncentrációs készséget, erősítheti a szívet és az enyhe depresszió (vagy arra való hajlam) ellen is bevethető. Sokan természetes energiaitalként tekintenek rá.

A ginzeng teát bevethetjük cukorbetegség esetén is, ugyanis segít szabályozni a vércukorszintet.

A légúti fertőzések ellen is megvédhet, mivel erősíti a tüdőt és a hörgőket is, hosszú távú fogyasztásával megelőzheted ezek kialakulását. Főbb hatóanyaga a szaponinok csoportjába tartozó ginzenozid. A ginzeng gyökerében többek között található még ginzenin-glikozid, panaxin illóolaj, valamint B1- és B2-vitamin. Ezek az anyagok erősítik az immunrendszert és növelik a szervezet teljesítőképességét.

A ginzengből készült gyógytea

A ginzenget porított változatban, vagy szárított, apróra vágott verzióban fogyasztjuk, általában teaként. Egy púpozott kávéskanál ginzenghez 2,5 dl vízre van szükség, amit 10 percig állni hagyjunk – lefedve. Ezután leszűrjük és esetleg mézzel ízesíthető. A napi adagja 2-3 csésze, amit akár hónapokig is fogyaszthatunk.

Ginzenget a legtöbb gyógynövényboltban lehet kapni, általában szárított formában, amiből egy kávédaráló segítségével elkészíthetjük a saját, őrölt ginzengünket, de természetesen a filteres változatot is kipróbálhatjuk.

Teakeverékek ginzengből

Kimerültség esetén

  • 40 g ginzeng gyökér
  • 30 g császárgyökér (kocsord) gyöktörzs
  • 20 g kakukkfű
  • 10 g orbáncfű

Egy néhány hetes ginzeng teás kúra felélénkíti a testet és a lelket. Visszaadja az elvesztett energiát, így ismét tettre készek és életerősek leszünk. Egy kávéskanál gyógynövénykeveréket forrázzunk le, és áztatás után igyuk meg.

A testi és szellemi teljesítmény növeléséhez

  • 40 g ginzeng gyökér
  • 30 g galagonyavirág és -levél
  • 20 g citromfű
  • 10 g árnikavirág

Ez a keverék védi az ereket és javítja az agy vérellátását, így javítja a szellemi teljesítményt. Igyunk meg belőle mindennap 2 csészével, amelyet egy kávéskanál keverék leforrázásával készíthetünk el.

A vércukorszint csökkentéséhez

  • 40 g ginzeng gyökér
  • 20 g áfonyalevél
  • 20 g mezei katáng gyökér
  • 20 g gyermekláncfű gyökér és levél

Ez a teakeverék cukorbetegség ellen hatásos. Magas cukorszintre való hajlam esetén jól kiegészítheti az orvos által javasolt kezelést. Egy kávéskanál keveréket forrázzunk le, és kb. 5 perc múlva igyuk meg.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?