2017.04.29. 18:00:46 11743 383

Fűszersarok, ahogy mi szeretjük
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ki ne ábrándozna arról, hogy miközben a konyhában készíti az ebédet, két kavarintás között kiszalad a kertbe és saját nevelésű fűszernövényeiről friss hajtásokat vágva bolondítja meg az éppen készülő bolognai mártását. Nem utópisztikus elképzelés ez még azoknak sem, akik maximum balkonnal rendelkeznek, vagy akár még azzal sem; egy jó fekvésű ablak is csodákra képes, ami a cserepes fűszereket illeti.

Menta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Menta

A fűszerpalánta

A friss zöld fűszerek használata mindenképp feldobja az átlagos konyhai tevékenységet, még akkor is, ha szupermarketekben kapható nejlontasakos-cserepes-mégéppenzöld növénykét veszünk, és azt használjuk fel a főzéshez. Ezeket nem feltétlen érdemes kiültetni kertbe, illetve, ha mégis ebben gondolkodnánk, mindenképp gondoskodjunk tápanyagban gazdag földről. Érdemes azonban akár piacon, akár kertészetben beszerezni azokat a különböző fűszernövényeket, amiket már gyakorlatilag azonnal ültethetünk ágyásba, cserépbe, balkonládába.

Hova tegyük?

Ha nem szeretnénk külön ágyást kialakítani a kertünkben ezeknek a növényeknek, vagy egészen egyszerűen nincs is kertünk, de nem szeretnénk lemondani a friss fűszerekről, ültethetjük dekoratív kerámiacserepekbe, edényekbe a töveket. Kifejezetten szép eleme tud lenni egy lakótérnek a rusztikusan összeválogatott kis cserépkompozíció különböző zöld növényekkel telepakolva.

Ha mégis a kert…

Csinálhatunk ágyást, de formabontó módon sziklakertbe is tervezhetjük a fűszereket. Számtalan lehetőségünk nyílik arra, hogy így tervezzük meg a növények helyét, csinálhatunk spirálformában felrakott köveket, ezek közé ültetve a fűszerpalántákat, rakhatjuk a kisebb kőhalmokat a kerti járólapok mentén, tervezhetjük geometrikus formákban; a lehetőségek száma szinte végtelen, csak a fantáziánk és a laptopunk böngészője szabhat határt. Egy dolog fontos, és mindenképp szem előtt kell tartani, hogy tervezéskor ilyenkor sem szabad megfeledkezni arról, hogy kertünk fekvése mennyiben engedi a különböző dekoratív fűszerkert kialakítását.

Kakukkfű, rozmaring és menta – az én nyári kötelezőim a teljesség igénye nélkül

Kakukkfű

Évelő növény, tavasszal érdemes egy kicsit visszavágni. 30-50 cm magasra nő, alapvetően száraz, sziklás területen őshonos, nincs igénye trágyázott talajra. Nyáron locsoljuk ugyanúgy, mint a többi növényt. A mediterrán konyha elengedhetetlen tartozéka, ízesítsünk vele paradicsomszószokat, mártásokat, de grillezett húsokra is érdemes rakni belőle egy-egy ágat

Rozmaring

Fagymentes helyen, amennyiben megfelelően védett területről van szó, áttelel. Bár erre érdemes odafigyelni, mert bizony könnyen járhatunk úgy, hogy növényünk elfagy, ha nem figyelünk oda rá. Nyári grillezések kötelező kelléke, húsokat, halakat fűszerezzünk vele. De a natúr burgonyára is érdemes a són kívül néhány rozmaring ágacskát „dobálni” és úgy megsütni akár tepsiben, sütőpapíron, kicsit meglocsolva olívaolajjal. Elképesztően finom lesz.

Menta

Elképesztően szapora növény, bár télen szokása visszafagyni kicsit, tavasszal minden további nélkül újra kihajt. Egész nyáron szedhető. Nem lesz baja a teljes napos területeken sem, bár jobban érzi magát félárnyákban. Szinte nincs nyár mentaleveles jeges limonádé nélkül, ez jóformán kötelező kelléke a munka utáni letottyanásnak a kertben.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Így lesz a régi üvegvázából a nyári dekor éke!

Habár a nyári virágok színei kevésbé színpompásak mint tavaszi társaik szirmai, nincs is szebb egy réti virágokból kötött bokrétánál. A rusztikus csokrok hozzájuk illő vázában mutatnak a legjobban, de szintén egy kidekorált befőttesüvegben mutatósak, ha az a milliőhöz passzol. Most megunt, régi üvegvázáinkat is leporolhatjuk a nyári dekorációnk felfrissítéséhez.

Ne hagyd a tornazsák és az iskolatáska tisztítását augusztusra! Így csináld!

Az iskolába járás, a túrázás vagy akár csak egy nap eltöltése a parkban mind-mind látható nyomot hagyhat a hátizsákokon. Az rendben van, hogy hazaérve egy fertőtlenítő törlőkendővel letöröljük kívülről a táska anyagát, de ez nem elég, rendszeresen időt kell szánnunk az alapos tisztításra. A különböző foltok és az általános szennyeződések a helyes módszerrel könnyen kitisztíthatók, így gyakorlatilag teljesen újnak tűnhet az adott darab.

Egy szál levendula. Nem is gondolnád, mi mindenre jó

A levendula nagyon régóta életünk szerves része. Ma már nem csak mint gyógynövény, hanem mint eszköz is szerepel a médiában és közösségi médiában arra emlékeztetve az embereket, hogy a legegyszerűbb kis mezei növény is milyen csoda lehet egy fotón. Előszeretettel használjuk képi háttérként a lélegzetelállító levendula mezőket és a levendula mintás háztartási eszközök, használati és dísztárgyak divatja sosem múlik el. Nézzük, ezeken kívül mi mindenre lehet még jó és hasznunkra ez a különleges növény.