2017.08.21. 14:29:15 11638 359

Fény derült a balkezesség okára! Nem fejben dől el…
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Világszerte augusztus hónapban, egészen pontosan 13-án, ünneplik évente a balkezességet. A balkezesség titkának felfedésére számtalan kísérletet tettek már az idők folyamán, azonban igazi okára ez idáig nem jöttek rá a kutatók.

Balkezes - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Balkezes

Logikusnak tűnő módon a jobb és a bal agyféltekét és génjeiket vizsgálták, mivel a testrészek mozgását agyunk irányítja. Egy nemzetközi kutatócsoport azonban úgy tűnik, hogy fényt derített a balkezesség titkára!

Ugyanis a magzati fejlődés kutatása, pontosabban annak vizsgálata során, hogyan kerülnek kifejeződésre a gének a 8-12 hetes magzatok gerincében, megfigyelték, hogy a gerinc azon területén, amely az impulzusokat közvetíti a végtagok felé aszimmetria fedezhető el.

Az eredmények úgy tűnik, hogy alátámasztják azt a feltételezést, hogy nem egészen örökletesség miatt alakulhat ki ez az aszimmetria, hanem ennél többet nyomhat latba a magzatot érő környezeti ingerek halmaza. A környezeti ingerek hatására egyes enzimek eltérő módon aktivizálódnak, így értelem szerűen ezek hatással vannak a gének kifejeződésre is.

A nem öröklött változást elősegítő környezeti tényezők pontos behatárolása jelenleg is kutatások célját képezik. Amíg erre is fényt derítenek, addig idézzünk fel néhány tényt a balkezességgel kapcsolatban:

  • A világ lakosságának körülbelül 15%-a balkezes, közülük csupán fele annyi a nő, mint a férfi.
  • A bal kezüket használók általában muzikálisabbak, kreatívabbak és nagyobb hajlamot mutatnak a művészetek iránt.
  • Hajlamosabbak viszont néhány betegségre vagy például az alkoholizmusra. Idősebb anyától nagyobb valószínűséggel születnek balkezes gyermekek; sőt, ha mindkét szülő balkezes, az is nagy számban növeli ennek esélyét.
  • Plusz egy kedves kis adalék: A macskák közül is jellemzően a kandúrok a "balkezesek".

Tehát az, hogy a jobb vagy a bal kezünk-e az ügyesebb, az már jóval a születésünk előtt eldől, és nem szabad elkeseredni, ha a bal kéz veszi át az uralmat, mint számos múltbeli és jelenlegi híres ember esetében, hiszen számos kimondottan balkezeseknek készített eszköz is kapható már.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...