2019.05.29. 14:05:18 8770 266

Felmondás vagy közös megegyezés? - Amikor gyorsan kell döntenünk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sajnos egyre több munkavállaló számol be arról, hogy munkáltatója egy-egy munkahelyi incidens után vagy épp megromlott vezető-beosztott viszony okán gyakorlatilag azonnali választás elé állítja őt: aláírja a közös megegyezést vagy felmondást közölnek vele. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe ilyen esetekben?

Felmondás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Felmondás

Határozott álláspontunk szerint a törvényben szabályozott kölcsönös együttműködés jegyében elvárható volna, hogy a munkáltató biztosítson némi gondolkodási időt. Sokat segít ilyen esetben, ha rendelkezésre bocsátja a közös megegyezés tervezetét, hogy annak részleteiről (akár jogi képviselő bevonásával) nyugodt körülmények közt tájékozódhassunk. Amikor azonban erre nincs lehetőségünk, érdemes végig gondolnunk az alábbiakat.

Mióta állunk munkaviszonyban?

Amennyiben már legalább három éve ugyanazon munkáltatónál tevékenykedünk, munkáltatói rendes felmondás esetén végkielégítésre válunk jogosulttá. Mivel közös megegyezés esetén nem kötelező a végkielégítés megfizetése, ettől könnyen eleshetünk, ugyanakkor munkáltatói hajlandóság esetén belefoglalhatjuk egy ennek megfelelő összegű juttatást megfizetését.

Van-e egyéb igényünk a munkáltatóval szemben?

A közös megegyezéssel történő megszüntetés esetén az irat általában azt tartalmazza, hogy a felek kölcsönösen elszámoltak egymással, a jogviszonyból eredően a másik féllel szemben további követelést nem támasztanak. Ez természetesen kizárólag a megszüntetés időpontjában már ismert követelésekre vonatkozik, de amennyiben fennáll például elmaradt munkabér, túlóradíj vagy egyéb költségtérítési igényünk, amiről a közös megegyezés nem szól, annak aláírásával elvághatjuk a sikeres igényérvényesítés útját.

Megtámadható a jognyilatkozat?

A munkáltató azonnali hatályú és rendes felmondása esetén egyaránt a munkavállaló bírósági úton keresettel kérheti ezen nyilatkozatok jogellenességének megállapítását. Természetesen vannak olyan kötelezettségszegések, melyek esetén az esetleges munkaügyi per kimenetele prognosztizálható, például, ha a járművezetőként dolgozó munkavállalót már több alkalommal kézben tartott mobiltelefonnal történő vezetésen kapták.

Érdemes tehát mérlegelnünk, hogy mennyiben tudnánk egy esetleges felmondási nyilatkozatot eredményesen megtámadni, arra vonatkozó érveinket bizonyítani a bíróság előtt. A közös megegyezés megtámadása ennél fogósabb kérdés, ugyanis meglehetősen nehéz a saját jognyilatkozatról bizonyítanunk, hogy ezt kényszer vagy éppen jogellenes fenyegetés vagy tévedés, megtévesztés hatása alatt tettük. Bejegyzés adatai

Szerző: dr. Heinrich Renáta

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...